Hoppa till huvudinnehåll

Jessica Diggins förlorade damstafettens slutspurt men vann en hel massa högaktning: "Det berättar hurdan hon är som person, stor respekt!"

Jessica Diggins förlorade slutspurten men vann en hel drös respekt.
Jessica Diggins förlorade slutspurten men vann en hel drös respekt. Jessica Diggins förlorade slutspurten men vann en hel drös respekt. Bild: /All Over Press Jessica Diggins,längdskidåkning

På upploppet i torsdagens damstafett var läget det att endera Finland eller USA får fira stort medan det andra landet tvingas nöja sig med en av idrottens tråkigaste placeringar. Krista Pärmäkoski drog som bekant det längre strået, men USA:s ankare Jessica "Jessie" Diggins visade efter loppet vilken stor personlighet hon är.

När Krista Pärmäkoski och Jessie Diggins kom till upploppet vid damstafetten i torsdags befarade nog bänkidrottarfolket i Finland att USA får fira och att Finland får nöja sig med den beklagliga fjärdeplatsen.

Speciellt med tanke på att USA-ankaret Diggins gjort sig känd som ett starkt namn i slutspurter.

Men så gick det som det gick, och Pärmäkoski lyckades gräva fram de krafter som gjorde att hon korsade mållinjen en knapp sekund före Diggins.

Sur placering, exemplariskt uppträdande

Lika vilt som välförtjänt firande följde bland Finlands damer – och tvivelsutan också i hus och hem runt omkring i Finland. Kamerorna behövde inte zooma in USA:s lag som gjorde en bra stafett, men som blev strax utanför det som verkligen räknas, det vill säga medaljtrion.

Det som gjorde det än surare för USA:s del var att det hade varit första gången någonsin som USA vinner VM-medalj i damstafett. Och dessutom var det redan den andra fjärdeplatsen för Diggins i detta VM.

Därför var det extra stort att hon en timme efter loppet tog sig till Finlands servicebil och gratulerade hela det finländska laget.

– Att göra det efter en sådan här tävling visar hurdan hon är som person, stor respekt! Wow! skrev damlandslagets tränare Ville Oksanen till chefstränaren för USA:s skidlandslag Matt Whitcomb.

Diggins får respekt från alla och envar

Oksanen bad Whitcomb att förmedla hälsningen åt Diggins. Whitcomb var likaså väldigt stolt över sin landsmaninnas exemplariska beteende.

– Jag är stoltare över det här än när Jessie vinner kristallkulan som världscupens etta, skrev Whitcomb på Twitter.

Diggins fina gest uppskattades också utanför Oberstdorfs skid-VM-bubbla. På Twitter beskrivs den 29-åriga amerikanskan bland annat som en "fin idrottare och rollmodell", som den "bästa av skidambassadörer" och som en källa till "nationell stolthet".

Läs också