Hoppa till huvudinnehåll

Kaukoranta i Vasa: "Vi ska förhindra att läget försämras"

Tammelan parakkikoulun luokkahuone.
Klassrummen i årskurs 7-9 kommer att gapa tomma i tre veckor. Tammelan parakkikoulun luokkahuone. Bild: Miikka Varila / Yle Tammela School,skolor,Tammerfors,Birkaland,klassrum

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta sätter rätt stort hopp till att stängda skolor och restauranger ska hjälpa till med att vända trenden i Vasa. Han skickar också en hälsning till abiturienterna.

På sistone har de flesta coronafallen i Österbotten än en gång konstaterats i Vasa.

Heikki Kaukoranta hoppas att övergången till distansundervisning för årkurs 7-9 och stängda restauranger ska underlätta läget.

- Men det sker inte genom att bara hoppas, vi måste arbeta hårt för det, säger Kaukoranta.

Mansperson med munskydd ser in i kameran.
Heikki Kaukoranta. Mansperson med munskydd ser in i kameran. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,överläkare,Österbotten,heikki kaukoranta

Kaukoranta påpekar att Vasaborna lyckades vända trenden i höstas, efter att smittan spred sig bland studerande.

- Dagsläget är inte ännu så dåligt som det var då. Men jag hoppas att alla förstår att vi nu via preventiva åtgärder försöker förhindra att läget försämras, så att det inte blir lika illa som i Nyland.

"Det är ansträngande"

Vasa stads ledande överläkare skickar också en hälsning till abiturienterna som förbereder sig för studentskrivningarna.

- Det är viktigt att hålla sig hemma. Det är ansträngande, men man kan gå ut och promenera och det är möjligt att idrotta tillsammans med familjen, på egen hand eller med bästa kompisen.

- Det är ett väldigt stort ansvar. Hur väl de lyckas beror inte bara på hur bra de behärskar studiematerialet, de måste också klara av att bevara sin hälsa.

Kulosaaren yhteiskoulun abit tekivät preliminäärikoetta 19. helmikuuta.
Abiturienterna har ett stort ansvar, säger Kaukoranta. Kulosaaren yhteiskoulun abit tekivät preliminäärikoetta 19. helmikuuta. Bild: Silja Viitala / Yle februari,2021,Kulosaari Secondary School,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,andningsskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,ansiktsmasker,Grundskolor och gymnasier,gymnasiet,gymnasister,abiturienter,studentskrivningar,studentprov,studier,studerande,gemensam ansökan,Realprov (Studentexamen),ungdomar,unga vuxna

Kaukoranta påpekar att om smittofall konstateras bland någon som deltar i studentskrivningarna så betyder det karantän för hela gruppen.

- Som förälder vet jag också att det är svårt att ha en stressad ungdom där hemma. Så det behövs mycket stöd.

Läs också