Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: I dag kan kommunalvalets öde avgöras – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Väljare sätter ner sin valsedel
Senaste kommunalval hölls våren 2017 och följande ska lagenligt hållas den 18 april i år. Väljare sätter ner sin valsedel Bild: Yle/Carmela Walder Kommunalvalet 2017,Kommunalval i Finland,Vallokal,Valsedel,kommunalval i sibbo

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Beslut om kommunalvalet väntas i dag

I dag ska partierna tillsammans besluta om det ska hållas kommunalval i april. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) träffar riksdagspartiernas partisekreterare för att än en gång diskutera saken.

Coronaviruspandemin har gjort att en del vill skjuta fram valet, men hittills har inget parti föreslagit det.

Att flytta valet skulle kräva en lagändring, vilket tar tid. Andemeningen är att ett beslut fattas på dagens möte.

Kraftigt ökat antal vårdare har dött av corona

Över 17 000 som jobbar inom hälsosektorn världen över har dött på grund av coronaviruset, visar en färsk rapport. I början av hösten var den siffran "bara" 7000.

Rapporten gjordes genom att analysera data från 70 länder. Medier, organisationer, föreningar och myndigheters data har använts.

Rapporten är gjord av Amnesty, PSI och UNI Global Union. Organisationerna varnar nu för att ojämlik vaccinpolitik, kan leda till att siffran ökar ytterligare.

Kinas kommuniststyre diskuterar Hongkong

I dag gick startskottet för den kinesiska folkkongressens årliga session i Peking. De nästan 3000 ledamöterna i folkkongressenfår i år bland annat ta del av styrets femårsplan för landets ekonomi.

Enligt kinesiska statliga medier ska också regimens planer på att reformera Hongkongs valsystem diskuteras.

Folkets stora hall i Peking
Parallellt med den Nationella folkkongressen pågår också Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens. Konferensen inleddes på torsdag i Folkets stora hall i Peking. Folkets stora hall i Peking Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Nationella folkkongressen

I vanlig ordning kan man vänta sig att alla förslag som tas upp under konferensen är avgjorda på förhand av ledningen i Kinas kommunistiska parti.

Tsunamivarning efter skalv i Nya Zeeland

I Nya Zeeland har ett ovanligt kraftigt jordskalv ägt rum och föranlett tsunamivarning.

Det starkaste i en serie jordbävningar hade magnituden 8,1 och skalvet ledde till tsunamivarningar över hela Stillahavsområdet.

Inom loppet av ungefär sju timmar skakades Nordön i Nya Zeeland av en serie skalv. Två starkare skalv, vars magnitud beräknades till 7,4 och 7,3 av USA:s geologiska institut USGS, inträffade före storskalvet på 8,1.

Nu är tsunamifaran över och de som evakuerats har fått återvända hem.

Hälften av fågelarterna är hotade

Birdlife Finlands nya rapport är dyster läsning. En stor del av Finlands fågelarter är hotade. I flera naturtyper utarmas fågelbeståndet.

Utvecklingen kan ändå hejdas, om naturens mångfald beaktas bättre när beslut fattas.

Rapporten Linnuston tila Suomessa (Fågelfaunans tillstånd i Finland), som publicerades på torsdag, är den första i sitt slag. Det allmänna omdömet är nedslående. Antalet fågelarter som räknas som hotade ökar snabbt, från 72 arter i 2000-talets början till 121 i dag. Det motsvarar hälften av våra häckfåglar.

En ortolansparv.
Det moderna jordbruket är förödande för ortolansparven. En ortolansparv. Bild: Sergey Pisarevskiy / Wikimedia Commons ortolansparv

Väder

Klart till halvklart och först i sydvästra skärgården snöbyar, annars uppehåll. Dagens högsta temperatur är 0 till -5 grader, i norr -4 till -9 grader. Svag eller måttlig, nordlig till västlig vind.

Läs också