Hoppa till huvudinnehåll

Nya Zeeland: Tsunamivarning nedgraderades efter storskalv

En tsunamilarmanordning på en husvägg.
Varningssirener ljöd längs med stränderna i Nya Zeeland. Den här larmanordningen fotograferades i Whangarei, den nordigaste större staden på Nordön. En tsunamilarmanordning på en husvägg. Bild: Reuters Tsunami,Larm

I Nya Zeeland har de som evakuerats nu fått återvända hem efter ett ovanligt kraftigt jordskalv. Det starkaste i en serie jordbävningar hade magnituden 8,1 och skalvet ledde till tsunamivarningar över hela Stillahavsområdet.

Inom loppet av ungefär sju timmar skakades Nordön i Nya Zeeland av en serie skalv. Två starkare skalv, vars magnitud beräknades till 7,4 och 7,3 av USA:s geologiska institut USGS, inträffade före storskalvet på 8,1.

Det starkaste skalvet inträffade vid halv nio-tiden på morgonen lokal tid. Det hade sitt epicentrum nära de obefolkade Kermadec-öarna ungefär 1 000 kilometer nordost om Nya Zeelands norra huvudö.

Den nyzeeländska beredskapsmyndigheten (Nema) utfärdade en tsunamivarning för landets kustområden och hela Stillahavsområdet varnades för tsunamirisk. Exempelvis Nya Kaledonien och Vanuatu i Melanesien varnades för upp till tre meter höga tsunamivågor.

I Nya Zeeland uppmanades alla i kustnära områden exempelvis kring Auckland att hålla sig borta från stränderna och människor i en del områden uppmanades att omedelbart söka sig till mer höglänt terräng eller inåt landet.

Speciellt på Nordön ledde flykten från stränderna till trafikkaos på en del håll.

Människor uppmanades av Nema att gå, springa eller cykla för att undvika trafikstockningar.

På eftermiddagen, lokal tid, meddelade Nema att de som evakuerat kunde återvända hem. Nya Zeeland hade nåtts bara av små tsunamivågor.

Myndigheterna varnade ändå för fortsatt höga vågor och starka strömningar och uppmanade människor att hålla sig borta från stränderna och vattnet.

Källor: AP, Reuters, Nema