Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Över 17 000 sjukvårdare har dött på grund av covid-19 världen över

Terveysilmoitus muistuttaa pysyttelemään kotona Lontoossa sijaitsevan bussipysäkin kupeessä. Ilmoituksessa korostetaan, että koronan uusi variantti leviää hyvin nopeasti.
494 sjukvårdare har dött i covid-19 i Storbritannien. Terveysilmoitus muistuttaa pysyttelemään kotona Lontoossa sijaitsevan bussipysäkin kupeessä. Ilmoituksessa korostetaan, että koronan uusi variantti leviää hyvin nopeasti. Bild: Andy Rain / EPA London,coronavirus

Över 17 000 som jobbar inom hälsosektorn har dött på grund av coronaviruset, det visar en färsk rapport. I början av hösten var den siffran "bara" 7000.

Rapporten gjordes genom att analysera data från 70 länder. Medier, organisationer, föreningar och myndigheters data har använts.

Rapporten är gjord av Amnesty, PSI och UNI Global Union. Organisationerna varnar nu för att ojämlik vaccinpolitik, kan leda till att siffran ökar ytterligare.

Rika länder fortsätter hamstra vaccin

Amnesty lyfter i ett pressmeddelande upp att det i Sydafrika dött nästan 500 inom hälsovården, att lika många sjukvårdare har dött i Storbritannien, och att USA har förlorat 1576 vårdare bara på äldreboenden.

Situationen är inte bättre i mindre bemedlade länder, och därför behöver de länderna kvickt vaccin till sina vårdare, som just nu är ytterst utsatta då de vårdar coronapatienter.

De rika länderna borde stöda de fattiga ländernas vaccinupphandlingar märkbart mer än i nuläget

- Den globala produktionen av vaccin måste förstärkas betydligt. Läkemedelsbolagen borde dela med sig av sin vaccinteknologi och de rika länderna borde stöda de fattiga ländernas vaccinupphandlingar märkbart mer än i nuläget, säger Amnestys sakkunniga i ekonomisk rättvisa, Mariko Sato.

Amnesty säger att de 10 rikaste länderna just nu innehar över hälften av alla coronavaccindoser i världen. Samtidigt finns det över 100 länder där inte en enda sjukvårdare eller annan hälsovårdspersonal har fått coronavaccin.

Läs också