Hoppa till huvudinnehåll

WHO-chefen: Dags att göra avkall på patent – alla behöver vaccin och alla verktyg behövs i kampen mot covid-19

Covid-19-vaccin har levererats till Nairobi
Covid-19-vaccin har levererats till Nairobi. Covid-19-vaccin har levererats till Nairobi Bild: AFP / Lehtikuva vaccin,COVAX,Kenya,Nairobi,coronavirus

Nu är det dags att göra avkall på rättigheter till patent så att fattiga länder också gagnas, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De fattigare länderna behöver också verktyg för att bekämpa coronaviruset, konstaterar Tedros. Hans uttalande kommer inför ett möte nästa vecka då Världshandelsorganisationen WTO ska behandla vaccinfrågor och patent.

Tedros konstaterar att det brådskar med att få upp takten då det gäller vaccinproduktionen.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i kostym. Han talar och håller upp händerna.
tedros WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i kostym. Han talar och håller upp händerna. Bild: Salvatore di Nolfi / EPA Tedros Adhanom Ghebreyesus,WHO,Världhälsoorganisationen,FN,coronavirus,pandemier

Globalt har 265 miljoner vaccindoser administrerats – och 80 procent av dessa doser har gått till tio länder, meddelade WHO:s krisexpert Mike Ryan i onsdags.

Också Läkare utan gränser vill stoppa "covid-monopol"

Organisationen Läkare utan gränser (MSF) har också uttalat sig inför WTO:s stundande världshandelsmöte.

MSF ordnade i torsdags en protest vid WTO:s högkvarter vid Genèvesjön, och pekade på den motvillighet det finns i världen att ge upp patent och tillåta en större produktion av vacciner så att också fattigare länder får tillgång till dem.

WTO:s medlemsländer ska diskutera Indiens och Sydafrikas förslag om att tillverkarna avstår från de patenträttigheter de har gällande covid-19-läkemedel och vacciner.

– Om de avsäger sig rätten kunde vi omedelbart trappa upp produktionen i ett flertal länder och få igång medicinering och vaccinering i de områden där de behövs mest, säger Stephen Cornish, chef för MSF i Schweiz, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt honom ser vi just nu bara några vaccindroppar.

– Rika länder, EU, USA, Kanada och Schweiz vill inte ha några inskränkningar eftersom de prioriterar sin affärsverksamhet och sina vinstintressen, säger MSF-chefen Stephen Cornish.

WHO konstaterar på Twitter att många länder har kapacitet och kan börja tillverka vacciner om det görs avkall på rättigheterna. "Den här typens åtgärder är avsedda för nödlägen. Om det inte nu är dags att använda sig av denna möjlighet – så när är det?"

Tedros säger sig vara glad över att leveranserna inom ramen för Covax-projektet kommit igång och att en rad fattiga länder nu har fått vaccin. Han påpekar ändå att de vaccinleveranser som distribuerats via Covax är relativt små.

– De första leveranserna som sträcker sig in i maj täcker ungefär två eller tre procent av behovet i mottagarländerna medan en rad andra länder utgår ifrån att kunna ha hela sin befolkning vaccinerad inom de närmaste månaderna.

Tedros uppmanar vaccinproducenter att snabba på med tillverkningen och att konkurrerande företag kunde samarbeta och utnyttja all kapacitet.

Covax - globalt samarbete vid upphandling av vacciner

Regeringar, globala hälsoorganisationer, tillverkare, forskare, den privata sektorn och filantroper arbetar för ett gemensamt mål: En rättvis tillgång till diagnosticering och behandling av covid-19 samt utarbetandet av vaccin.

Projektet Covax, som är fokuserat på vaccin, ses som en global lösning och en möjlighet att ge människor i alla hörn av världen - oavsett förmögenhet - tillgång till covid-19-vaccin.

Covax främjar en snabb tillgång till vaccin för alla länder på lika villkor och stärker kapaciteten inom vaccinproduktionen.

  • Covax leds av de internationella sammanslutningarna CEPI och GAVI.
  • CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ansvarar för finansieringen av utvecklandet och produktionen av beredskap och vacciner.
  • GAVI (Global Vaccine Alliance) har till uppgift att ingå avtal om köp och upphandling av vaccin för utvecklingsländernas bruk.
  • Länder med högre inkomster kan också få en del av vaccinerna genom att delta i Covax.
  • Finland meddelade den 31 augusti 2020 om sitt deltagande i Covax-mekanismen

Källor: Social- och hälsovårdsministeriet, GAVI

Källor: Reuters, AFP

Läs också