Hoppa till huvudinnehåll

Heidi Weng i tårar efter VM-silvret – fick borrelia i somras och det har gjort säsongen till en mardröm: "Sjukdom, insektsbett och antibiotika – allt har varit hopplöst"

Therese Johaug och Heidi Weng.
Therese Johaug och Heidi Weng tog hand om de två första placeringar i tremilen. Therese Johaug och Heidi Weng. Bild: All Over Press Heidi Weng,Therese Johaug

Ingen har känt igen Heidi Weng i vinter – tills hon spurtade hem ett VM-silver. Nu pratar hon känslosamt om en helvetessäsong. Och totaldominanten Therese Johaug pratar kryptiskt om framtiden.

Flera minuter bakom världsmästaren Therese Johaug utspelade sig VM-tremilens dramatik. Heidi Weng lyckades brotta upp sig på pallen när hon spurtslog svenskorna Frida Karlsson och Ebba Andersson.

Karlsson lämnade målområdet i tårar och smärta efter ett fall.

Weng grät också. Hon avslöjade varför hela vintern varit så tung.

Till norska medier säger Weng att hon fick borrelia i somras.

– Småskador, sjukdom, insektsbett och antibiotika. Allt har varit hopplöst, säger hon till NRK.

"Hållit det för mig själv"

Weng beskriver de stora problemen som hon fick efter fästingbettet i somras.

– Knät svullnade upp två gånger och då var jag tvungen att börja med antibiotika. Jag har haft avbrott i min träning varje månad och därför är jag nästan imponerad av min prestation i dag.

Trots alla problem – Weng har också uttryckt sin stora oro för coronaviruset och valt att stå över tävlingar frivilligt – åker hon hem från Oberstdorf med ett guld från stafetten och ett silver från tremilen.

– Jag har försökt hålla det här för mig själv. Jag har inte velat ta fram allt det här som bortförklaringar.

Den fina sträckan i torsdagens stafett gav precis det självförtroende som Weng behövde inför dagens masstart.

– Det kom några tårar för mig också då Heidi gick i mål, medger Norges landslagstränare Ole Morten Iversen.

Johaugs framtid?

Weng säkrade en dubbelseger för Norge. Oberstdorfs fyrfaldiga världsmästare Therese Johaug blickar redan framåt – och hon ger ett besked som de andra lär ta emot med lite glädje.

– Jag har inte många mästerskap kvar i mig. Klockan tickar och det finns andra saker i livet som också betyder något, säger 32-åringen till NRK.

NRK: När klockan tickar är det inte givet att OS är det viktigaste?

– Nej, det är inte säkert. Vi får se vad som händer.

Johaug är uppe i fjorton VM-guld efter årets mästerskap, men hon saknar fortfarande ett individuellt OS-guld. Hon missade de olympiska spelen i Sydkorea 2018 på grund av sin dopningsavstängning.

Om ett knappt år är det dags för vinter-OS i Peking.

Läs också