Hoppa till huvudinnehåll

Mirka Muukkonen ny borgmästarkandidat för Vänsterförbundet i Åbo – tar platsen efter krisen kring Sasu Haapanen

Mirka Muukkonen (vas.).
Mirka Muukkonen är Vänsterförbundets nya borgmästarkandidat. Mirka Muukkonen (vas.). Bild: Hanna Oksanen Mirka Muukkonen,Vänsterförbundet

Vänsterförbundet har valt Mirka Muukkonen till partiets borgmästarkandidat i Åbo. Tidigare kandidaten Sasu Haapanen var tvungen att hoppa av på grund av brottsmisstankar.

Muukkonen fick sammanlagt 9 röster i omröstningen. De andra kandidaterna var Turja Lehtonen och Jari Suominen, de fick två respektive noll röster i valet.

– Jag var nervös inför omröstningen. Jag blev en aning överraskad, men det känns bra att jag fick ett starkt stöd av partiet, sa Muukkonen strax efter valet till Yle Turku.

Muukkonen har varit ordförande för Vänsterförbundet i Åbo under åren 2008–2012 och suttit i Åbos stadsfullmäktige 2008–2017.

Partiet ser framåt efter krisen kring Haapanen

Vänsterförbundet i Åbo måste snabbt välja en ny borgmästarkandidat då det uppdagades att Sasu Haapanen, partiets tidigare borgmästarkandidat, utreds av polisen misstänkt för sexualbrott.

Profilbild på Sasu Haapanen.
Sasu Haapanen. Profilbild på Sasu Haapanen. Bild: Johanna Manu / Yle restauranger,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Förra veckan rapporterade tidningen Turun Sanomat om de brottsmisstankar Haapanen kopplas till.

Det är frågan om till ett fall där flickor i lågstadieåldern fotograferats i smyg i duschutrymmena i en skola i Egentliga Finland för ett par år sedan. Enligt Turun Sanomat finns det mellan 15–20 offer. Samtliga var minderåriga när brottet ska ha begåtts.

Enligt Mirka Muukkonen var det ett lätt beslut att ställa upp i borgmästarkampen då brottsmisstankarna om Haapanen uppdagades.

– Det var en chock för hela partiet. Men nu går vi vidare. Jag är nöjd över att partiet lyckades hitta en lösning så här snabbt. Nu kan vi fokusera på valarbetet, säger Muukkonen till Yle Turku.

Nu är Åbos borgmästarkandidater klara

Sammanlagt åtta kandidater ställer upp i borgmästarvalet.

De som tidigare ställt upp är Samlingspartiets Minna Arve som är Åbos nuvarande stadsdirektör, Svenska folkpartiets Terhi Vörlund-Wallenius, Centerns Jarmo Laivoranta, De grönas Elina Rantanen, Sannfinländarnas Mikael Miikkola, Socialdemokraternas Aki Lindén och Jethro Rostedt för Rörelse Nu.

Åbo stad bestämde att övergå till borgmästarmodellen år 2019. Åbos första borgmästare utses av Åbo stadsfullmäktige efter vårens kommunalval.

Läs också