Hoppa till huvudinnehåll

Också i Österbotten tändes ljus för mobbningens offer

Person i vinterjacka står vid tända ljus utanför en kyrka.
I Vasa tändes ljus i Kyrkparken. Person i vinterjacka står vid tända ljus utanför en kyrka. Bild: Alexia Sahl / Yle Vasa,trefaldighetskyrkan

På fredag kväll tändes runt om i landet ljus för att hedra minnet av offret i Forsbymordet. I Österbotten hölls minnesstunder bland annat i Vasa och Kristinestad.

I början av december misshandlades en tonåring i Forsby i Helsingfors med följd att han avled av sina skador. Gärningsmännen var tre jämnåriga och dådet var slutet på en längre tids fysisk och psykisk misshandel.

På fredag kväll ordnades ljuständningar på flera orter runt om i landet för att minnas Forsbyoffret och som en manifestation mot mobbning.

Även i Vasa tändes ljus framför Lotsstatyn i Kyrkparken. Vasa svenska församlings kyrkoherde Mikael Forslund säger att kyrkan traditionellt har varit en plats där man har samlats då det har inträffat en tragedi och människor är i kris.

– Nu kan vi ju inte samlas i kyrkan på grund av de rådande omständigheterna, men vi kan ordna en plats utomhus dit folk kan komma och tända sina ljus. På så vis kan vi visa att vi står enade och inte accepterar hat, mobbning och våld.

Det aktuella fallet lyfter fram att många unga mår dåligt, säger Forslund. Unga behöver vuxna omkring sig i sin vardag, sådana som de kan lita på.

Gravljus på ett torg.
I Karleby tändes ljus vid torget på fredagen. Gravljus på ett torg. Bild: Jakob Lillas / Yle Karleby,karleby torg
Gravljus utanför en kyrka.
Gravljus utanför en kyrka. Bild: Alexia Sahl / Yle Vasa,trefaldighetskyrkan
Gravljus utanför en kyrka.
Gravljus utanför en kyrka. Bild: Alexia Sahl / Yle Vasa,trefaldighetskyrkan

Läs också