Hoppa till huvudinnehåll

Skidskytten Josefine Augustsson flydde svenska coronapandemin hem till Västnyland: ”Känns tryggare att vara här”

En skidskytt åker i spåret.
Josefine Augustsson deltog i Sverigecupen i Lima förra säsongen. En skidskytt åker i spåret. Bild: Privat skidskytte,skidskyttar,Tenala,Raseborg,Västnyland,Östersund,josefine augustsson

Skidskytten Josefine Augustsson tyckte det känns tryggare att vara i hemtrakterna i Prästkulla i Tenala under coronapandemin. Därför lämnade hon svenska Östersund i november.

Josefine Augustsson säger att det rätt svåra coronaläget i Östersund gjorde att hon ville komma hem.

- Jag tycker det har känts tryggare att vara hemma i Finland, säger hon.

Hon säger att hon inte är riktigt övertygad över hur Sverige har skött coronabekämpning.

- Jag kände mig inte säker i Sverige.

- Dessutom har alla tävlingar varit inhiberade den här vintern. Skolan är också på distans, så jag passade på att komma hem.

Tävlingskalendern är tom

Hennes tävlingskalender är alltså tom och hon kommer sannolikt inte att delta i någon tävling den här vintern överhuvudtaget.

- Troligen tävlar jag nästa gång först i sommar i löpskytte, tror hon.

I ljudklippet kan du höra hela intervjun med Josefine Augustsson. Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

I Västerby skidcentrum har hon ändå kunnat träna skidskytte.

- Det har varit skönt att kunna träna här. Det är nog många år sedan det varit en så här fin vinter som i år, säger hon.

Porträttbild på Josefine Augustsson.
Josefine Augustsson har under vintern tränat i Västerby skidcentrum. Porträttbild på Josefine Augustsson. Bild: Christoffer Westerlund / Yle skidskytte,skidskyttar,Tenala,Raseborg,Västnyland,Östersund,josefine augustsson

Normalt är hon inte hemma i Västnyland om vintrarna utan har de senaste sex åren vistats i Sverige. Först gick hon i skidgymnasiet i Åsarna och numera studerar hon förvaltningsjuridik i Östersund.

Österby Sportklubb är hennes moderklubb. I Sverige representerade hon först Åsarna IK och numera Biathlon Östersund.

Nära finländska toppen

Trots den fina vintern i södra Finland säger hon att antalet skidkilometrar hon avverkat blir färre den här vintern än till exempel förra vintern.

- I Östersund finns det ju snö en längre tid än här. Där kan man åka skidor redan i början av november.

För fyra år sedan sade Josefine Augustsson att hennes mål är att representera Finland i skidskytte. Målet skulle uppnås inom några år. Hon är inte riktigt där än.

Exakt hur långt i från en landslagsplats hon är kan hon inte riktigt säga.

- Men, jag vill nog säga att jag är med där bland de finländska skidskyttarna som är bra. Jag har inte mätt mig mot dem på en tid, så det är lite svårt att säga, formulerar hon sitt svar.

Hon säger att skyttet är hennes starka sida i hennes gren skidskytte.

Josefine Augustsson blir färdig med sina studier om ett drygt år. Hon säger att det inte är omöjligt att hon återvänder till Finland efter det.

- Det är klart att jag någon gång vill komma närmare hemåt. Jag trivs här och visst skulle det vara kul att bo närmare familjen, säger hon.

Läs också