Hoppa till huvudinnehåll

Släggkastaren Silja Kosonen stod för en jättebåge i snöiga förhållanden i Kaustby – Sara Kuivisto 0,35 sekunder från en finalplats på 800 meter i inomhus-EM

Silja Kosonen kastar slägga i Somero 2020.
Silja Kosonen i Somero sommaren 2020. Silja Kosonen kastar slägga i Somero 2020. Bild: Com Pic / Mauri Ratilainen / All Over Press Silja Kosonen

På lördagen har det friidrottats i inomhus-EM i Polen och i snöiga förhållanden i Kaustby. Under kvällspasset i Torun var Sara Kuivisto ute efter en finalplats på 800 meter men räckte inte riktigt till. I Österbotten fick släggkastaren Silja Kosonen till ett långt kast som är nytt finskt rekord och nytt Europarekord för juniorer.

Borgå Akilles Sara Kuivisto jagade i inomhus-EM en finalplats på 800 meter. Kuivisto korsade mållinjen som trea på tiden 2.03,64. Hon hade behövt en plats bland de två bästa i semifinalen och missade finalen med 0,35 sekunder.

– Jag kunde kanske ha sprungit lite modigare, sa Kuivisto enligt friidrottsförbundet.

Kuivisto hade svårt att hitta en bra plats i fältet och tvingades på slutet passera konkurrenter i ytterspåret.

– Jag gick ut med tanken om att inte forcera. Det var ändå inget dåligt lopp. Roligt att få delta i rejäla tävlingar.

Stavhopparen Wilma Murto tävlade i finalen. Hon slutade sexa med resultatet 455. Murtos sista försök på 470 var bra, men misslyckades.

Jättekast i snöfallet

Släggkastaren Silja Kosonen tävlade på hemmaplan och snöfall. I Kaustby mätte hennes längsta kast hela 72,44 meter. Nytt finskt rekord och Europarekord för 19-åringar.

– Jag väntade mig ett långt kast. Jag har tränat bra och gått och väntat på att få kasta, sa Kosonen enligt friidrottsförbundet.

Släggkastaren Silja Kosonen.
Silja Kosonen i mer somriga förhållanden. Släggkastaren Silja Kosonen. Bild: Saimi Airaksinen/All Over Press Silja Kosonen

Kosonen förbättrade Krista Tervos finska rekord från förra året med 32 centimeter och Kamila Skolimowska 20 år gamla juniorrekord med 73 centimeter. Juniorvärldsrekordet lyder 73.24.

Kosonen stod för en imponerande resultatserie: 69,47, 72,44, 71,75, 70,51, 69,90, 70,76.

Se Kosonens rekordkast i de vintriga förhållandena på Youtube.

Läs också