Hoppa till huvudinnehåll

Stundvis ont om utrymme när Borgå vaccinerar mot coronaviruset - staden medger brister men lovar förbättring

Pär Grefberg.
Pär Grefberg är inte en av dem som oroas. Han säger att han kände sig trygg när han väntade på sin vaccindos. Pär Grefberg. Bild: Milena Hackman / Yle Borgå,näse hälsostation

En del oroar sig över säkerheten på coronavaccineringen i Borgå. Yle Östnyland besökte Näse hälsostation för att ta reda på hur situationen ser ut i lokalen.

Under fredagen fick Yle Östnyland ett lyssnartips. Det var den 76-åriga Borgåbon Monica Boman som ringde in och berättade om sin oro över köer vid Borgås coronavaccinering.

Boman hade hört av två bekanta att det är mycket folk som köar då man väntar på sin vaccindos och att det dessutom är svårt att hålla säkerhetsavstånd till andra personer.

Som en följd av detta överväger Boman nu själv att inte ta coronavaccinet på grund av hennes rädsla för att bli smittad.

Men hur ser situationen ut vid stället där man vaccinerar vid Näse hälsostation i Borgå? Det har vi tagit reda på.

Säkerhetsavstånden hålls men lokalen är trång

Inne på hälsostationens avdelning för coronavaccineringen sitter folk och väntar. En efter en kallas de in för att få sitt vaccin.

Vid ingången erbjuds handdesinfektionsmedel och alla besökare uppmanas att ha på sig munskydd.

Sittplatserna är utspridda runt om i lokalen med några meters avstånd från varandra.

Personalen hjälper dem som köar att hitta till sina platser. När någon sätter sig för nära en annan person, ombeds de att flytta sig till en annan stol, som inte står lika nära någon annan.

Inomhus på Näse hälsovårdscentral.
Sittplatserna i lokalen står utspridda med några meters avstånd till varandra. Inomhus på Näse hälsovårdscentral. Bild: Milena Hackman / Yle Borgå,stolar

Utanför hälsostationen träffar Yle Östnyland Per Grefberg, som precis har varit och vaccinerat sig. Han verkar inte vara oroad.

– Det var riktigt lugnt där inne. Inte så mycket folk, säger Grefberg.

Enligt Grefberg hade alla i lokalen på sig munskydd och höll avstånd till varandra.

Han säger att han inte oroade sig över att bli smittad av coronan under sin vistelse.

– Jag var inte alls rädd. Allt verkade nog vara helt okej.

Maria Simander är inte helt övertygad över säkerheten i lokalen. Hon har inte själv vaccinerats, men besökte stället då hon förde sin mormor för att vaccineras.

– Det var ganska mycket folk där då, säger Simander.

Maria Simander.
Maria Simander säger att lokalen är trång. Maria Simander. Bild: Milena Hackman / Yle Borgå,näse hälsovårdscentral

Simander säger att sjukskötarna på avdelningen såg till att uppehålla säkerhetsavstånden mellan alla som vistades i lokalen, men att lokalen inte kändes helt och hållet trygg. Hon valde istället att vänta utanför.

– På sätt och vis fungerade allt helt bra men de äldre visste inte riktigt var de skulle placera sig.

Simander tycker att sittplatserna är placerade lite för nära varandra.

– Det togs nog hand om säkerhetsavstånd och sådant, men det är lite trångt där och alla har inte på sig sina munskydd ordentligt.

Hopp om större utrymmen

Borgås social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen blir inte förvånad då hon får höra om vårt lyssnartips, staden har nämligen också fått in respons på just detta.

Utöver personalen och de som ska vaccineras finns där också väktare på plats som ska se till att alla håller trygga avstånd till varandra.

– För tillfället håller vi på att utreda möjligheten till en större lokal där vi kunde vaccinera tre dagar i veckan från morgon till kväll, säger Silvennoinen.

Förutom mera utrymme skulle det här också göra det möjligt att fler personer kunde vaccineras under en och samma dag.

Ann-Sofie står i vårsolen iklädd vinterjacka och munskydd.
Ann-Sofie Silvennoinen är inte förvånad över kritiken. Ann-Sofie står i vårsolen iklädd vinterjacka och munskydd. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Borgå,hälsovård,Ann-Sofie Silvennoinen

Silvennoinen berättar att Borgå stad både fått positiv och negativ respons gällande sin vaccinering.

– Vi har även fått respons över att det fungerat väldigt bra och att man varit mycket nöjd. Det kan hända att det kan komma sådana stunder att det kan ha varit lite flere på plats. men överlag har jag förstått att det nog har fungerat.

Hon poängterar också att det är bra att invånare tar kontakt om det är något de tycker att inte fungerar.

– Då är det klart att vi reagerar på saken. Jag vill hälsa att vi gör vårt allra bästa för att det ska vara så tryggt som möjligt, säger Silvennoinen.

Läs också