Hoppa till huvudinnehåll

Svårt utgångsläge för Herola och Hirvonen i lagsprinten – har en dryg minut upp till bronsplatsen

Ilkka Herola avancerade från 19:e till 6:e plats i skidmomentet.
Ilkka Herola avancerade från 19:e till 6:e plats i skidmomentet. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen Ilkka Herola

Det krävs mer eller mindre ett stordåd av Ilkka Herola och Eero Hirvonen om duon ska fajtas om medaljer i lagsprinten. Laget ligger på sjätte plats efter backmomentet. ”En minut är ganska mycket i lagsprint”, säger Ilkka Herola.

Ilkka Herola och Eero Hirvonen har tagit en pallplacering i lagsprint i vinter och den här tävlingen är en av få riktiga medaljchanser som är kvar för Finlands del i VM.

För att Herola och Hirvolen skulle ha en chans att fajtas om medaljerna gällde det att inte tappa för mycket i backmomentet. Duon gjorde stabila hopp, men avståndet till täten blev ändå stort då ingen av medaljfavoriterna underpresterade.

Hirvonen och Herola ligger en minut och 43 sekunder bakom ettan Japan (Yamamoto/Watabe). Till trean Norge (Riiber/Andersen) är avståndet en minut och nio sekunder inför skidmomentet. Herola insåg också direkt att utgångsläget är svårt.

– Det beror lite på vad det blir för väder under skidmomentet, men en minut är ganska mycket i lagsprint. Alla kan hålla ett hårt tempo i spåret då man får vila efteråt. Men allt är ändå möjligt och vi kommer att kämpa, säger han till Yle.

Herola hoppade 127 meter i stora backen, medan Hirvonen nådde 120,5 meter.

– Det var ett helt okej hopp. Inte mitt bästa men jag kan väl vara relativt nöjd, sa Hirvonen efter sitt hopp.

När skidmomentet börjar gäller det för Herola och Hirvonen att först försöka åka i kapp Frankrike. Det franska laget startar 21 sekunder före Finland.

Skidmomentet börjar klockan 15.55.

Resultat:

1. Japan
2. Österrike +0.20
3. Norge +0.34
4. Tyskland +1.12
5. Frankrike +1.22
6. Finland +1.43