Hoppa till huvudinnehåll

THL-chefen Tervahauta: "Hälsomässigt tryggare att flytta valet till juni"

Markku Tervahauta.
THL:s generaldirektör Markku Tervahauta talar för val i juni hellre än april. Markku Tervahauta. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Markku Tervahauta,Institutet för hälsa och välfärd,promotion

På hälsomyndighetshåll bedömer man att juni är en tryggare tidpunkt än april för kommunalvalet.

Generaldirektör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd talar för att flytta fram valet, med hänvisning till den diskussion som förs mellan partierna.

– Om man jämför utsikterna för smittoläget i april och juni, så är juni hälsomässigt den tryggare tidpunkten, säger Tervahauta. Han har intervjuats i Yle-programmet Morgonettan på lördagsförmiddagen.

– I juni skulle kanske fler våga gå och rösta. Samtidigt skulle det inte behövas lika strikta smittskyddsarrangemang som i april, säger han.

Tervahauta uppger att hans myndighet har levererat uppgifter om olika scenarier för epidemin till politikerna som förhandlar om tidpunkten för valet.

– Politikerna har bett om sådana uppgifter, säger han.

Efterlyser hårdare tag vid gränserna

THL-direktören talar för hårdare metoder i arbetet med att förhindra att smitta kommer till Finland med resenärer från utlandet.

Han konstaterar att THL redan för länge sedan har rekommenderat att gränsmyndigheterna ber inresande uppvisa negativt testresultat eller intyg på att man haft corona, vilket de i dag ber om.

– Men den här mjukare informationslinjen har inte haft effekt. Vi anser att det borde vara obligatoriskt att uppvisa dokumenten, säger Tervahauta.

Risken för smittspridning i gränstrafiken har diskuterats eftersom epidemiläget är värre i många grannländer.

Graf över coronaincidens. Sverige och de baltiska länderna hade kraftig smittspridning under hösten. Den negativa utvecklingen har fortsatt under våren i Estland. Finland har i jämförelse fortsatt låg smittspridning även om incidensen nu stiger.
Graf över coronaincidens. Sverige och de baltiska länderna hade kraftig smittspridning under hösten. Den negativa utvecklingen har fortsatt under våren i Estland. Finland har i jämförelse fortsatt låg smittspridning även om incidensen nu stiger.

Håller med presidenten om undantagsförhållanden

I Morgonettan tillfrågades THL-direktören Markku Tervahauta också om undantagsförhållanden borde ha konstaterats i landet tidigare än man nu gjort. President Sauli Niinistö säger i en intervju för Iltasanomat att undantagsförhållanden har rått hela tiden, med undantag för sommaren.

Tervahauta håller med.

– I efterskott ser vi att många åtgärder sedan i höstas har fördröjts. Om undantagsförhållanden hade rått skulle det ha gått enklare att ta olika paragrafer i bruk. Det skulle ha gett oss mångsidigare verktyg, säger han.

Läs också