Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus nu också i Nya Kaledonien

Bergstoppen Malaoui i Nya Kaledonien. Stilla Oceanen och huvudstaden Nouméa i bakgrunden
Bergstoppen Malaoui i Nya Kaledonien. Stilla Oceanen och huvudstaden Nouméa i bakgrunden Bergstoppen Malaoui i Nya Kaledonien. Stilla Oceanen och huvudstaden Nouméa i bakgrunden Bild: Seaphotoart / Alamy/All Over Press Nya Kaledonien,Nouméa,Melanesien

Ett av de sista områden som hittills gått fria från coronasmitta, den franska besittningen Nya Kaledonien i Stilla havet, har nu drabbats av viruset.

Nio fall av smitta har upptäckts på ön, och hela området stängs i morgon ned för åtminstone två veckor.

Skolor och universitet stängs, och alla icke nödvändiga aktiviteter stoppas.

För ett år sedan stängde Nya Kaledonien ned samhället för en månad vilket ledde till att man effektivt lyckades motarbeta viruset.

Gränserna till Nya Kaledonien har varit nästan helt och hållet stängda och flygtrafiken har legat nere, med några undantag. De som har rest till ön har fått sitta i karantän i två veckor.

Nya Kaledonien
Nya Kaledonien Bild: Google Australien,kartor,Nya Kaledonien

Tidigare straffkoloni – har numera vidsträckt självstyre

Nya Kaledonien har cirka 270 000 invånare och ligger i sydvästra Stilla havet 1 200 kilometer öster om Australien. Ögruppen var tidigare en fransk straffkoloni.

Nya Kaledonien hör till Frankrike men har vidsträckt självstyre.
Ögruppen har en unik ställning som ett mellanting mellan en självständig stat och ett normalt franskt utomeuropeiskt departement.

Omkring 40 procent av invånarna hör till ursprungsbefolkningen, kanaker. Cirka en fjärdedel är av europeiskt ursprung, och resten härstammar från andra länder i Asien eller Stilla havet.

Nya Kaledonien har stor strategisk och militär betydelse för Frankrike som bland annat har en flottbas på öarna
Nya Kaledonien har stor strategisk och militär betydelse för Frankrike som bland annat har en flottbas på öarna Nya Kaledonien har stor strategisk och militär betydelse för Frankrike som bland annat har en flottbas på öarna Bild: [ims:39-44066659fcd957dbbd0;Nya Nya Kaledonien,Nouméa

Öarna har stor ekonomisk och strategisk betydelse för Frankrike som lade ögruppen under sig år 1853.

I dag står ögruppen för en fjärdedel av världens nickelfyndigheter.

Läs också