Hoppa till huvudinnehåll

Helgläsning: Världens tuffaste djur och fyra andra lästips för söndagen

Trögryparen eller björndjuret.
Trögkyparen är ett fascinerande djur. Trögryparen eller björndjuret. Trögkrypare

God söndagskväll! Här får du några lästips för kvällen.

Trögkryparen tål nästan vad som helst

Det hårdaste, segaste och överlägset tuffaste av alla levande varelser är trögkryparen eller björndjuret, på latin tardigrada.

De är gamla som gatan, i kring 250 miljoner år har de existerat som släkte. De fanns här före dinosaurierna. Ändå vet vi förvånansvärt lite om dem. Men det vi vet är spännande.

Det dödliga strömavbrottet i februari har blottat ojämlikheter i Texas

Miljontals Texasbor blev utan ström och vatten. Minst ett femtiotal människor dog. Den extrema vinterkylan som drabbade Texas för några veckor sedan väcker fortfarande känslor.

– Det var så kallt att jag bad till Gud att strömmen skulle komma tillbaka, berättar 38-åriga singelmamman Marleny Almendarez när Svenska Yle besöker henne.

Dallasbon Marleny Almendarez drabbades hårt under vinsterstormen i februari 2021.
Marleny Almendarez och hennes familj drabbades hårt under vinterstormen i februari 2021. Dallasbon Marleny Almendarez drabbades hårt under vinsterstormen i februari 2021. Dallas,Marleny Almendarez

Unga under 30 år vill äga sin bostad och flytta hemifrån så tidigt som möjligt

Höga hyror och hård konkurrens om bostäder får unga att pruta på sin övriga levnadsstandard. Andelen unga som vill dela boende med andra minskar. Att bo ensam är utmanande speciellt i städer med dyrt boende.

Marleena Lahti
"En del trivs bra med ljud från grannarna på andra sidan väggen, men själv vill jag ha mer egen ro", säger Marleena Lahti. Marleena Lahti Bild: Yle/Linda Söderlund person

Marleena Lahti bor ensam i en hyreslägenhet i Helsingfors. Hon drömmer om att flytta till en villa eller ett radhus. Läs mer här.

ÅA-forskare: "Vissa arbetstagare vill ha rutinmässiga jobb som ger trygghet"

Stora framsteg inom teknologin har gjort att våra jobb förändras. Vissa arbetsuppgifter görs inte längre av en fysisk person utan har ersatts av smart teknologi.

I många fall hyllas den här utvecklingen – för varför ska vi göra tråkjobbet som en maskin kan göra? Men frågan är absolut inte så enkel.

Porträtt bild på Johnny Långstedt
Forskare Johnny Långstedt vid Åbo Akademi. Porträtt bild på Johnny Långstedt Bild: Arash Matin / Yle Åbo,Johnny Långstedt

Vissa personer vill ha rutinmässiga jobb som skapar en form av trygghet, säger forskare Johnny Långstedt, som är doktorand i religionsvetenskap och projektforskare i industriell ekonomi vid Åbo Akademi.

Elin Hägglund och Anna Björklöf ska gifta sig i sommar

Även om sommaren känns långt i framtiden börjar tiden vara knapp för de som tänkt ordna stor bröllopsfest i år. Men hur tänker de par som som nu sitter och väntar på sin stora dag? Många blir allt mer fundersamma i takt med den allt dystrare coronastatistiken.

Elin Hägglund och Anna Björklöf.
Elin Hägglund och Anna Björklöf ska gifta sig i sommar. Men om festen blir som de har tänkt sig är oklart. Elin Hägglund och Anna Björklöf. Bild: Arash Matin / Yle par,bröllop,elin hägglund och anna björklöf

I mitten av juni, det vill säga om tre månader, ska Åboborna Elin Hägglund och Anna Björklöf gifta sig. Här kan du läsa mer om hur de tänker kring att planera en fest i mitt i en pandemi.

Läs också