Hoppa till huvudinnehåll

Israel tar försiktiga steg mot en postpandemisk tid – nu är 40 procent vaccinerade och kan visa upp "gröna pass"

Det gröna passet får man i Israel om man vaccinerats eller har haft covid-19.
Det gröna passet får man i Israel om man vaccinerats eller har haft covid-19. Det gröna passet får man i Israel om man vaccinerats eller har haft covid-19. Bild: AFP / Lehtikuva Israel,restauranger,coronavirus,Jerusalem,pass

Cirka 40 procent av invånarna i Israel har nu vaccinerats mot covid-19, och i dag fick kaféer, barer och restauranger öppnas – men med vissa begränsningar.

Om man vill bli insläppt på en bar, ett kafé eller en restaurang måste man uppvisa ett så kallat grönt pass som visar att man fått två doser coronavaccin eller är friskförklarad efter att ha haft covid-19.

Restauranger i Israel får hålla öppet igen. Jerusalem 7.3.2021
Restauranger i Israel får hålla öppet igen. Jerusalem 7.3.2021 Restauranger i Israel får hålla öppet igen. Jerusalem 7.3.2021 Bild: EPA-EFE/All Over Press Israel,restauranger,coronavirus,Jerusalem

Nästa vecka kan också en stor del av Israels studerande och skolelever på nytt få närundervisning.

Vaccineringarna mot covid-19 inleddes i Israel redan i december. Systemet med gröna pass infördes i februari.

Av Israels cirka nio miljoner invånare har 3,7 miljoner fått två doser av Pfizers och Biontechs vaccin. Närmare fem miljoner har fått en dos.

Strikta regler gäller fortfarande

Upp till 75 procent av platserna på en restaurang får fyllas men antalet gäster får vara högst 100. Vidare ska avståndet mellan borden vara minst två meter.

På barerna får man inte sitta tätt intill någon annan om det inte är någon som man bor tillsammans med.

Det gröna passet gäller också för inträde till bland annat gym och sport- och badinrättningar. Överallt finns det dock bestämmelser om avstånd.

Israel har förhandlat sig till stora vaccinlager

Medan många andra länder kämpar med att få tillräckliga mängder med vaccin har regeringen i Israel lyckats se till att landet har tillräckligt stora vaccinlager.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att han vill att alla invånare över 16 år ska vara vaccinerade i slutet av den här månaden, och att en stor del av ekonomin ska kunna öppnas inom kort.

Källa: AFP

Läs också