Hoppa till huvudinnehåll

Karisbon Henri Heikkinen har de senaste fyra åren letat grottor i Ingå och Raseborg – nu kan också du leka Indiana Jones och krypa in i flera av dem

En man inne i en grotta, fotat uppifrån, från ett hål i taket på grottan.
Kuckuu! Henri Heikkinen har krupit in i grottan som finns på Storberget i Vestervik i Ekenäs. En man inne i en grotta, fotat uppifrån, från ett hål i taket på grottan. Bild: Yle / Christoffer Westerlund grottor,berg,stenar (naturligt objekt),Västnyland,Ekenäs,Karis,Pojo, Raseborg,Ingå,Raseborg,Storberget, Vestervik, Ekenäs

Vad har Svinberget i Kvigos, Spökanberget i Gumböle och Fängkärrberget i Mjölbolsta gemensamt förutom roliga namn? Jo, bland annat i de här bergen kan du hitta intressanta grottor. Nu finns de också fotograferade och beskrivna i en ny bok.

För de flesta torde det vara en överraskning att det finns över hundra grottor, både mindre och större, i Raseborg och Ingå. Det kan till och med hända att du bor ganska nära en grotta utan att veta om det.

Gott om grottor, men inte i Hangö

Miljöplanerare Henri Heikkinen bor i Karis och när familjen för drygt tio år sedan flyttade utanför centrum, började han utforska berg och skogar i närheten av sitt hem.

En man inne i en liten grotta inne i ett berg. Takhöjd cirka en meter.
Grottan i Storberget i Vestervik i Ekenäs är en ganska typisk grotta bildad av stenar. Man kan inte riktigt stå där, det är drygt en meter till taket och ganska mörkt inne i den. En man inne i en liten grotta inne i ett berg. Takhöjd cirka en meter. Bild: Yle / Christoffer Westerlund grottor,berg,stenar (naturligt objekt),Västnyland,Ekenäs,Karis,Pojo, Raseborg,Ingå,Raseborg,Storberget, Vestervik, Ekenäs

Det här var startskottet till en hobby, som nu också har resulterat i en bok med 101 grottor. Drygt 30 av de här grottorna beskrivs utförligare med bilder.

Inspirationen kommer från en bok om Finlands grottor som kom ut år 2015.

- Det väckte ett intresse i mig, borde jag också börja leta lite noggrannare? Först tog jag Karis, sedan Ekenäs och Pojo. Till sist tog jag ännu Ingå med, säger Henri Heikkinen som valt att använda de gamla kommungränserna för att lättare kunna definiera områdena.

Det betyder att han också letat grottor i rätt många byar och tidigare kommuner. De flesta grottor finns på fastlandet, men han har också letat grottor på en del holmar. Däremot har han inte tagit med Hangö i sin bok.

- Jag var faktiskt några turer till Hangö, men hittade bara några mindre grottor. Det finns kanske fler, som Hangöborna känner till, men det finns också rätt få stora berg där, säger Henri Heikkinen.

Nya grottor och några gamla, kända

De grottor som finns med i Heikkinens bok är nödvändigtvis inte bekanta ens för ortsbor som bor nära de här platserna. Grottfynden är ett resultat av oerhört många timmars letande på berg i många skogar.

En man inne i en liten grotta inne i ett berg. Takhöjd cirka en meter.
Henri Heikkinen upptäcker att någon annan också varit inne i grottan i Vestervik. Det är roligt, däremot är det mindre roligt att han hittar lite plastskräp i grottan. En man inne i en liten grotta inne i ett berg. Takhöjd cirka en meter. Bild: Yle / Christoffer Westerlund grottor,berg,stenar (naturligt objekt),Västnyland,Ekenäs,Karis,Pojo, Raseborg,Ingå,Raseborg,Storberget, Vestervik, Ekenäs

- Nittio procent av grottorna har jag hittat på egen hand. Jag har de senaste fyra åren gått och sprungit hundratals kilometer. Jag har också fått några tips om grottor i Ingå och Pojo, men också där har jag varit tvungen att leta rätt på dem.

Nu är tipsen och riktlinjerna i boken inte lite ditåt. För varje grotta som Henri Heikkinen beskriver i sin bok finns exakta koordinater. Med hjälp av dem, plus till exempel en kartapplikation i telefonen, hittar man fram.

Här kan du lyssna på intervjun med Henri Heikkinen, men fortsätt också att läsa artikeln till slut.

Roliga utfärdsmål för barnfamiljer

En del grottor är lättare att hitta än andra. Den närmaste grottan finns bara 40 meter från en allmän väg, de mest otillgängliga ligger tio kilometer in i skogen.

Några grottor är så stora att man kan gå upprätt, i andra kommer man in genom att krypa.

Boken kan fungera som inspiration till kommande skogsutflykter. I synnerhet barn brukar tycka om att utforska grottor och de kommer ju ganska lätt in i dem.

Det gäller förstås för var och en att tänka på att det är på eget ansvar man går in i grottor. Det lönar sig att utrusta sig med ficklampa och gärna också hjälm säger Henri Heikkinen.

- Vissa grottor har smala gångar och vassa kanter. Från en del av grottorna kan man också falla ner, varnar Henri Heikkinen.

En öppning till en grotta i ett berg.
Det går också bra att kika in i grottan genom olika öppningar ifall man inte vill krypa in i den. En öppning till en grotta i ett berg. Bild: Yle / Christoffer Westerlund grottor,berg,stenar (naturligt objekt),Västnyland,Ekenäs,Karis,Pojo, Raseborg,Ingå,Raseborg,Storberget, Vestervik, Ekenäs

I övrigt räcker det med rejäla skodon och oömma kläder. Man behöver ju inte ta på sig de nyaste och finaste, tillägger Henri.

Riktigt lika häftiga som grottorna i filmerna om Indiana Jones är de västnyländska grottorna inte, men en del kan ha vatten på golvet. De är också fuktiga och mörka.

I en del grottor kan det bo djur och dem ska man lämna i fred.

- Jag har sett grävlingar som övervintrar i en del grottor och det kan också finnas fladdermöss i grottor, säger Henri Heikkinen.

Svensk översättning inom några månader

Meningen är att boken Raaseporin ja Inkoon luolat ja onkalot ska översättas till svenska, kanske redan före sommaren.

- Det är min sambo som översätter, säger Henri Heikkinen.

Boken är faktiskt ett riktigt familjeprojekt. Sonen Oliver Heikkinen har hjälpt till med den grafiska utformningen och Henri Heikkinen har själv gett ut boken, det vill säga betalat för allting.

- Till en början har jag en upplaga på hundra exemplar som jag säljer i bokhandlarna i Karis och Ekenäs. Om det finns intresse så låter jag trycka flera, säger miljöplanerare och numera också författare och bokutgivare Henri Heikkinen.

En hand som sticker ut från en bergskreva. Personen är inne i en grotta och sticker ut handen från ett hål i taket. Snö på berget utanför grottan.
Hej då, vinkar Henri Heikkinen. Nej, vi lämnade honom inte kvar i grottan. Ett extra tips är att inte börja utforska grottor ensam. Ha gärna en kompis med dig, det gör också utfärden mycket roligare. En hand som sticker ut från en bergskreva. Personen är inne i en grotta och sticker ut handen från ett hål i taket. Snö på berget utanför grottan. Bild: Yle / Christoffer Westerlund grottor,berg,stenar (naturligt objekt),Västnyland,Ekenäs,Karis,Pojo, Raseborg,Ingå,Raseborg,Storberget, Vestervik, Ekenäs

Läs också