Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Tänk att Iivo Niskanens raseriutbrott hamnade i total skymundan – vilken sörja, VM fick sitt VAR-virrvarr

Johannes Hösflot Kläbo efter målgång.
Johannes Høsflot Klæbo gick i mål som etta, men dömdes som diskad. Johannes Hösflot Kläbo efter målgång. Bild: EPA Johannes Høsflot Klæbo

En brutal smärta. En brutal besvikelse. För alla. Vilken sörja, vilken soppa. Och längdåkningen har ju bett om det här VAR-virrvarret alldeles på egen hand.

Så.

Då var VM på skidor i mål.

Något ni vill diskutera?

Iivos raseriutbrott? Finlands vallamiss? Vinterns mest dramatiska tv-timme?

Tänk att Iivo Niskanen hamnade fullständigt i skymundan. Vi nämner det här och nu för att komma vidare: Han var fly förbannad mitt under loppet och efteråt.

En gulddröm sprack på de två sista varven. De nya skidorna fungerade inte över huvud taget. När mjölksyran sprutade ur öronen gav skidorna ingen skjuts framåt och dessutom klagade han på fästet.

Brutalt bittert. En smärtsam syn.

Att vara eller inte vara?

Det finns mycket att säga om Iivo Niskanens mästerskap, om säsongen och upplägget. Var det rätt?

Vi diskuterar det en annan dag.

Det finns, så att säga, vinterns mest dramatiska tv-timme att titta på. Det kändes som tiden nästan stod stilla när Johannes Høsflot Klæbo vandrade fram och tillbaka, repriser vevades och det där jurymötet flimrade förbi med jämna mellanrum.

Att vara eller inte vara?

VAR-rummet. Vi som tittar på mycket fotboll vet hur frustrerande det här letande efter korrekthet är – och nu kliver längdåkningen också allt oftare in med närstudier i reprishantering för att skipa rättvisa.

Numera räcker inte måttband, målfoto och tiondelar för att skilja åkarna åt. Skid-VM fick sitt eget VAR-virrvarr – en på många sätt sorglig sista scen av ett dunderdrama.

Femmilen var en saftig slutbild av ett VM som ska hyllas. Man har kunnat sätta fingrarna på spänningen och bara dras in i allt (okej, Therese Johaug är något annat).

Men nu vandrade längdåkningen in i situationsrummet för att dela ut medaljerna och dividerade i långt över en timme innan resultatlistorna var utprintade.

Och, sporten har ju på sätt och vis bett om att det ska bli så här.

Vilken sörja

Varenda mästerskapsfemmil har körts med masstart under Oberstdorfs VM-cykel på sexton år. Antalet masstarter ökar stadigt i antal i världscupen, skiathlonen är en tävlingsform som tagits fram för att utöka paletten.

Masstarter, tajta kurvor och fysiska monster till åkare på framför allt herrsidan dukar för att det blir kollisioner och incidenter.

Dagens offer Aleksandr Bolsjunov blånekade när Yle frågade om man kan likna striden mot Klæbo med hans egna stavhuggsscener i Lahtis mot Joni Mäki.

– Njet, var det uttömmande svaret.

Vi som var där har troligen ett annat svar.

Nu är det Johannes Høsflot Klæbo som hamnade på fel sida om skranket. Han fick vanka fram och tillbaka på tok för länge – och som pricken över det här högst bekymmersamma i:et blev avhängda Emil Iversen världsmästare.

– Speciellt sätt att bli världsmästare på. Det känns som ett silver, men jag kan inte göra något åt det, säger Iversen.

Snacka om att vara Alexander Lukas. Och snacka om att det internationella skidförbundet Fis visade att det här med VAR kan vara en pina.

– Vi kan komma att överklaga. Vi har 48 timmar på oss, säger Norges landslagschef Espen Bjervig enligt VG.

Vilken sörja, vilken soppa.

Läs också