Hoppa till huvudinnehåll

Politiska ungdomsorganisationer eniga om att en flytt av valet slår hårt mot unga: ”Dyra annonsplatser som redan är bokade är svåra att avboka”

Ett collage på fyra unga politiker.
Ungdomsorganisationerna är alla eniga om att beslutet att flytta valet påverkar unga kandidaters möjligheter att lyckas i valet. Ett collage på fyra unga politiker. Bild: Hannah Olin, Svensk Ungdom/Marie Krogius, Mette Hedborg, Yle/ Petteri Sopanen De Gröna,Svenska folkpartiet i Finland,Sannfinländarna,Samlingspartiet

Svensk Ungdom och Gröna Unga ser lösningen som förståelig, medan Samlingspartiets och Sannfinländarnas ungdomsorganisationer anser att beslutet är ett misslyckande. Kritiken handlar främst om ekonomiska frågor, där unga kan ha det svårare att förlänga sin kampanj med två månader.

Nicholas Kujala, vice ordförande för Svensk Ungdom och kandidat för Svenska Folkpartiet i Esbo i det kommande kommunalvalet, berättar att det känns snopet att valet flyttas, men har en viss förståelse för det.

- En flytt av valet är ingen enkel sak för en ung kandidat. Det kräver en stor omstrukturering och att man ser över resurserna, så nog var jag besviken, men det finns säkert mycket vetenskap bakom beslutet, konstaterar Kujala och fortsätter.

- Personligen påverkar det här otroligt negativt. Jag har redan maj fullbokad med studier och det vet jag att många andra studerande också har.

En man med svart kostym och blå skjorta ser in i kameran. Han är fotad inomhus, i bakrgunden stora fönster genom vilka grönt syns.
Kujala ställer själv upp i valet i Esbo för SFP, och påverkas i stor grad av den ändrade tidpunkten. En man med svart kostym och blå skjorta ser in i kameran. Han är fotad inomhus, i bakrgunden stora fönster genom vilka grönt syns. Bild: Svensk Ungdom/Marie Krogius Svensk Ungdom,Nicholas Kujala

Kujala konstaterar att kampanjtiden för många är en tung tid, men att det nu bara är att bita ihop.

- Det kommer bli en tung vår, som nu blev ännu längre. Men det är bara att fortsätta, så ser vi hur det går i valet i juni.

Inte läge att peka finger och skuldbelägga

Bicca Olin, valkampanjchef för Gröna Unga, håller med Kujala om att det var ett förståeligt beslut att skjuta upp valet. Samtidigt oroar hon sig för tonen på sociala medier.

- Då jag går in på mina sociala medier så ser jag många kandidater och politiskt aktiva som nu pekar finger och spekulerar kring beslutet. Det tycker jag inte det är tid för nu.

En kvinna klädd i svart med kort, mörkt hår står lutad mot ett skyltfönster. Hon ser in i kameran och ler. I fönstret bakom henne ser man hennes spegelbild.
Olin vill påminna om att valet finns till för väljarna, och att deras säkerhet är viktigast. En kvinna klädd i svart med kort, mörkt hår står lutad mot ett skyltfönster. Hon ser in i kameran och ler. I fönstret bakom henne ser man hennes spegelbild. Bild: Hannah Olin Bicca Olin,De gröna unga och studerandenas förbund

Olin ser ändå hoppfullt på den kommande kampanjtiden och tiden inför valet.

- På Gröna Unga gör vi nu vårt bästa för att stödja de kandidater som redan har satt pengar på sin kampanj. Jag tror att människor hittar stöd hos varandra och ser det som en viktig sak att ställa upp, konstaterar Olin och fortsätter.

- Vi ska komma ihåg att valet är till för dem som röstar och inte för partierna - väljarnas säkerhet kommer först.

Oppositionen kritisk till flytt av valet

Sannfinländarna var det enda partiet som i diskussionerna med justitieminister Anna-Maja Henriksson inte godkände förslaget att flytta valet från april till juni.

Också partiets ungdomsorganisation anser att beslutet är problematiskt.

- I vårt tycke har justitieministern gått över sina befogenheter och misslyckats, säger Miko Bergbom, ordförande för Sannfinländarnas ungdomsorganisation.

En blond ung man ser in i kameran. Han har på sig en mörkblå rock och en grå polotröja. Han står utomhus på en gata, och bakgrunden är ur fokus.
Bergbom är kritisk till att en flytt av valet är den rätta lösningen. En blond ung man ser in i kameran. Han har på sig en mörkblå rock och en grå polotröja. Han står utomhus på en gata, och bakgrunden är ur fokus. Bild: Petteri Sopanen / Yle Sannfinländarna,politiska ungdomsorganisationer

Bergbom håller också med om att en flytt av valet går ut över specifikt de unga kandidaterna, som inte alltid har samma ekonomiska förutsättningar som äldre kandidater.

- Många unga sommarjobbar under sommaren och kan inte göra kampanj på samma sätt som under våren.

Bergbom säger också att han ser val som en så stark institution att de inte kan flyttas så här lätt.

- Frågan här är inte vem som har chans att lyckas i valet, utan hur Justitieministeriet inte på ett år har kunnat utveckla och arbeta fram ett tryggt sätt att ordna val.

Justitieministern borde ta sitt ansvar

Samlingspartiet hör till de partier som godkände förslaget att flytta valet med två månader.

Tella Soini, ordförande för Samlingspartiet i Helsingfors ungdomsorganisation, anser ändå att beslutet är orättvist för unga kandidater.

- Som många redan konstaterat, påverkar det här beslutet i hög grad unga som inte har samma ekonomiska möjligheter som äldre kandidater. Många reklam- och annonsplatser är redan bokade och så gott som omöjliga att avboka, konstaterar Soini.

En blond kvinna iklädd en vit jeansjacka och en svart polotröja står utomhus och ler in i kameran. Bakgrunden är ofokuserad, men ser ut som ett hus.
Soini lyfter upp att valet är väldigt dyrt, särskilt för en kandidat i Helsingfors, och att många dyra annonsplatser är svåra eller omöjliga att avboka. En blond kvinna iklädd en vit jeansjacka och en svart polotröja står utomhus och ler in i kameran. Bakgrunden är ofokuserad, men ser ut som ett hus. Bild: Mette Hedborg Samlingspartiets ungdomsförbund,Tella Soini

Soini uttrycker också kritik mot Justitieministeriet och justitieminister Anna-Maja Henriksson, och undrar hur det ska vara möjligt att på två månader säkra ett val.

- Om det inte har varit möjligt för justitieministern och hennes ministerium att på tolv månader arbeta fram en modell för ett tryggt val, hur ska då två månader rädda situationen? frågar sig Soini och fortsätter.

- Enligt oss är det enda rätta att ministern tar sitt ansvar och avgår, det här är ett så pass stort misslyckande.

Läs också