Hoppa till huvudinnehåll

Spurthjälten Mäki och ”exceptionella” Roponen Finlands VM-stjärnor – experten Strandvall sammanfattar tävlingarna

Joni Mäki firar VM-silver.
Joni Mäki firar sitt VM-silver. Joni Mäki firar VM-silver. Bild: Lukas Barth-Tuttas / EPA-EFE / All Over Press Joni Mäki

Godkänt betyg, men Finland har fortfarande ett stort avstånd upp till täten framför allt på damsidan. Det konstaterar Yle Sportens skidexpert Matias Strandvall efter skid-VM i Oberstdorf.

Två silver, ett brons.

Det var ett medaljsaldo som inte värst många trodde på innan skid-VM 2021 körde igång i Oberstdorf. Det realistiska var att vänta sig en medalj av Iivo Niskanen eller herrstafettlaget.

Men den här gången var det inte de som steg fram. Istället öppnade Ilkka Herola medaljkontot för Finlands del på ett oförglömligt sätt då han hämtade upp ett på tok för stort avstånd till täten i skidmomentet i den första individuella tävlingen i nordisk kombination.

Sen slog Ristomatti Hakola och Joni Mäki till med ett till silver i lagsprint – efter två fantastiska avslutande etapper.

Och så kom damernas stafettbrons. Det som aldrig skulle ha varit möjligt – om det inte hade varit för det svenska landslagets enorma vallningsmiss på de klassiska etapperna.

– Betyget är godkänt med tanke på förutsättningarna, slår expertkommentator Matias Strandvall fast.

– De flesta, inkluderat jag, hade väl inga som helst förhoppningar på att till exempel de finländska damerna skulle ta en endaste medalj. Stafettbronset är sensationellt. En vunnen medalj, fortsätter han.

"Fyra sprillans nya medaljörer"

Det som var speciellt glädjande var att det just inte var de ”trogna hästarna”, som Strandvall kallar Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski, som fixade alla medaljer.

– Vi har istället fyra sprillans nya medaljörer och det ska vi vara glada över, säger han.

Iivo Niskanen hade avslutningsetappen, den klassiska femmilen, som säsongens huvudmål. Det gick inte som på Strömsö.

Det andra skidparet fungerade inte som optimalt i det blöta föret och Niskanen fick spela biroll då det istället blev ett norskt-ryskt debacle på upploppet som stal alla rubriker.

Krista Pärmäkoski klarade inte heller av att hävda sig i de individuella tävlingarna.

– Stafettbronset får hon hem med sig, men hennes form är inte bättre än så. Man såg att hon hade det kämpigt i den stora stigningen upp för Burgstall. Där är det varken skidorna eller glidet som avgör. Fysiken räckte inte till för att fajtas om medaljerna, konstaterar Strandvall.

Så vem var det istället som imponerade mest?

– I damlaget var det de två yngsta och den äldsta. Katri Lylynperä, med sin åttondeplats i sprinten, och Vilma Nissinen som slutade 22:a i skiathlon ska lyftas fram för sina jättefina placeringar. Och Riitta-Liisa Roponen ...

– Hon har varit med i snart 20 år och hon har klarat av att förnya sig. Skidåkningen har ändå gått framåt enormt mycket under hennes karriär. Det att hon klarat av att anpassa sig och dessutom bli bättre är exceptionellt, konstaterar Strandvall.

Och det är något som det finländska landslaget måste ta vara på, menar han.

– Både åkare och tränare borde analysera vad herr och fru Roponen riktigt gjort. Och framför allt hur hon mentalt har klarat av att förnya sig. Många andra, exempelvis Krista Pärmäkoski, har inte klarat av att förnya sig.

– Hon borde kanske fundera på vad hon borde göra annorlunda för att kunna utmana Therese Johaug, Frida Karlsson, Ebba Andersson och Heidi Weng, säger Strandvall.

"Kan jobba vidare på det här"

På herrsidan väljer Strandvall att lyfta fram åkaren som säkrade längdåkningsherrarnas enda medalj.

– Joni Mäki har visat starka takter hela säsongen. Han hade en liten svacka inför VM ... men vilken tävling han gör i lagsprinten!

De nästa stortävlingarna hägrar om ganska exakt ett år då vinter-OS ska arrangeras i Peking. På basis av VM-tävlingarna i Oberstdorf har de finländska skidvännerna all orsak att hysa förhoppningar om nya medaljer.

– Vi kan jobba vidare på det här momentumet som finns. Det har funnits en bra stämning i laget hela VM. Visst, det blev inte värst många medaljer, men ändå fler än många hade väntat sig. Det måste man ta vara på. Då får man också nya skidåkare att stiga fram, säger Strandvall.

Läs också