Hoppa till huvudinnehåll

Svensk kvinna döms till fängelse – förde sitt barn till IS-kontrollerade områden i Syrien mot pappans vilja

Finländska kvinnor i lägret al-Hol i Syrien 25.1.2020
Arkivbild från lägret al-Hol. Finländska kvinnor i lägret al-Hol i Syrien 25.1.2020 Bild: Antti Kuronen / Yle lägret al-Hol,al-Hol,Syrien

I Sverige döms en kvinna till tre års fängelse för att ha fört sin då två år gamla son till IS-kontrollerade områden i Syrien, rapporterar SVT. Kvinnan förde iväg barnet mot pappans vilja.

Pappan trodde att mamman och sonen skulle på semesterresa till Turkiet i en vecka, men mamman hade andra planer och tog med pojken till Syrien. Pappan såg därmed inte sonen på sex år.

Kvinnan och barnet har dels varit i ett område som kontrolleras av IS, dels i lägren al-Hol och al-Roj.

Kvinnan och barnet försvann år 2014, och kom hem till Sverige igen i november i fjol efter att ha vistats på de kurdiska lägren al-Hol och al-Roj.

Pappan har nu vårdnad om den 8-årige sonen.

''Hon uppehöll sig frivilligt i kalifatet''

Kvinnan har själv sagt att hon frihetsberövades av IS, en förklaring som rätten inte tror på. Åklagaren menar att kvinnan sympatiserade med IS och åkte för att ansluta sig till terrorgruppen.

– Hon har uppehållit sig frivilligt i kalifatet, kommenterade kammaråklagare Claudio Gitterman fallet enligt SVT.

Kvinnan säger att hon sökte tröst hos Gud i samband med en livskris efter att hennes anhöriga dött, och att hon bara ville besöka Syrien frivilligt men tillfångatogs.

Åklagaren menar att resan till Syrien var planerad på förhand, och skedde inte av en slump så som hon själv uppgett.

Enligt Lunds tingsrätt ska brottet rubriceras som grovt eftersom kvinnan förde barnet till ett område där det pågick krig och eftersom kvinnan höll barnet där under en lång tid.

Kvinnan misstänks också för krigsförbrytelser i en separat utredning, skriver SVT.

Källor: SVT, domstol.se