Hoppa till huvudinnehåll

Två universitet går in som delägare i det finländska coronavaccinet – men pengarna saknas fortfarande

En person använder nässprej.
En person som använder nässpray (illustrationsbild). En person använder nässprej. Bild: Mostphotos / lev dolgachov allergi,förkylning,Sjukdom,Spray,nässprej

Helsingfors universitet och Östra Finands universitet går nu in som delägare för ett av de inhemska coronavaccinen. Tillsammans med forskarna bakom vaccinet grundar universiteten ett företag för att utveckla och kommersialisera vaccinet.

Det handlar om företaget Laboratories Finland som utvecklar ett coronavaccin som tas i form av en nässpray.

Vaccinet baserar sig på forskning som gjorts vid de två universiteten. I nuläget deltar professor Kalle Saksela och professor Kari Alitalo vid Helsingfors universitet, Seppo Ylä-Herttuala som är akademiprofessor vid Östra Finlands universitet och diplomingenjör Pasi Kemppainen i projektet. Utöver forskarna är nu också universiteten både grundare och delägare.

– Universitetens mångsidiga växelverkan och samarbete med företagen skapar en grogrund för nya idéer, forskningens samhälleliga påverkan och lösningar på samhälleliga kriser, säger Paula Eerola, Helsingfors universitets vicerektor i ett pressmeddelande.

Lyckade djurförsök

Projektet har hittills bara fått finansiering av Finlands akademi. I internationell jämförelse handlar det om ett mycket småskaligt coronavaccinprojekt. Enligt diplomingenjören Pasi Kemppainen förhandlar företaget för tillfället med flera olika instanser om finansiering.

Kemppainen och de andra grundarna hoppas på en ordentlig finansiering för att kunna trygga vidareutvecklingen och testandet av vaccinet.

Enligt preliminära resultat har vaccinet fungerat bra i djurförsök och målet är att börja testa vaccinet också på människor om några månader.

Läs också