Hoppa till huvudinnehåll

13 000 personer kom från Estland till Finland förra veckan trots skärpta gränsregler – vår grafik visar hur incidensen i Estland har rusat iväg

Passagerare med resväskor köar i en rulltrappa framför stora fönster.
Gränstrafiken från Estland har minskat då Finland infört striktare regler för arbetspendling. Passagerare med resväskor köar i en rulltrappa framför stora fönster. Bild: © 2015 Kuvatoimisto Kuvio Oy Västra hamnen,Helsingfors Hamn,köande

För tillfället försämras coronasituationen i både Finland och Estland och det spekuleras om striktare restriktioner. De senaste restriktionerna vid gränserna har redan minskat inresorna från Estland till Finland ordentligt.

Exakt vilka slags förändringar det kan innebära för gränstrafiken om restriktionerna vid gränsen skärps ytterligare vill Mikko Simola, biträdande kommendör för finska vikens sjöbevakningssektion, inte diskutera.

– Inom gränsbevakningsväsendet verkställer vi regeringens beslut. Så vi får se om reglerna ändras. De nuvarande reglerna för inresa gäller fram till den 18 mars 2021, men om läget fortsätter som nu så är det möjligt att de blir förlängda.

Gränstrafiken från Estland vid Helsingfors hamn har minskat under de senaste veckorna då reglerna för att passera gränsen stramats åt.

Simola säger att det speciellt är arbetspendlingen som påverkats.

– Före de nuvarande begränsningarna trädde i kraft den 27 januari anlände cirka 20 000 personer per vecka till Finland via Helsingfors hamn. Förra veckan anlände cirka 13 000 personer, det är alltså 7 000 personer färre som anländer.

Det här beror i sin tur på att reglerna för arbetspendling stramats åt.

Enligt nuvarande gränsregler får en utländsk medborgare endast komma till Finland för att arbeta ifall personens arbetsuppgift är viktig för samhällets funktion eller för försörjningsberedskapen.

Det här innebär exempelvis att en byggarbetare som gör stambyten i bostadshus inte får komma in i landet.

Finska medborgare och deras familjemedlemmar och sådana personer som är bosatta i Finland får ändå alltid komma in i landet.

Grafiken nedan visar hur dramatiskt antalet smittfall har ökat i Estland den senaste tiden, jämfört med situationen i Finland och övriga Norden.

Strikt kontroll vid gränsen

För att korsa gränsen krävs ett intyg av arbetsgivaren på vad det är för arbetsuppgifter man ska utföra i Finland.

– Ett intyg från arbetsgivaren är viktig för både passagerare och gränsbevakare. Det underlättar vårt arbete då vi lätt kan granska varför man är på väg in i landet och om orsakerna uppfyller de kriterier som finns.

Simola betonar att ett negativt coronatest eller vaccinationsbevis inte räcker för att få komma in i landet för en utländsk medborgare.

– Det är strikta regler som gäller just nu och alla som vill in i landet kontrolleras.

De striktare reglerna har också lett till att allt fler avvisas vid gränsen.

Sammanlagt 98 personer avvisades från Helsingfors hamn tillbaka till Estland förra veckan, medan siffran två veckor tidigare endast var 32 personer.

Gränsbevakningen har också haft personal på plats i hamnen i Tallinn för att informera om de regler som gäller för inresa till Finland.

Enligt biträdande kommendör Mikko Simola har det här lett till att cirka 120 personer ändrat sina planer och avstått från att resa till Finland förra veckan.

– Det här underlättar arbetet för gränskontrollen i Helsingfors hamn. Vi undviker också en del onödiga resor då människor direkt får direkt information av gränsbevakarna om det som gäller.

Läs också