Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 9.3

Pois heitetty märkään asfalttiin liiskautunut  kasvomaski.
Pois heitetty märkään asfalttiin liiskautunut kasvomaski. Bild: Petteri Bülow / Yle coronavirus,hygien (renlighet),handhygien,virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,infektionssjukdomar,desinfektion,virus,influensa,Wuhan-coronavirus,metro ,smittskydd,pandemier,beredskapslag,undantagslagar,undantagstillstånd,karantän,rädsla,ansiktsmasker

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Tre nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Tre nya fall av coronasmitta rapporterades inom Vasa sjukvårdsdistrikt på tisdagen. Under måndagen togs 566 coronatest.

Det betyder att incidentstalet har sjunkit till 85 smittade per 100 000 personer under de senaste 14 dagarna, i går var siffran 96. Distriktet befinner sig i epidemins spridningsfas.

Det totala antalet bekräftade coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt är 2184 sen epidemins början.

Överläkare varnar för att fler fall är att vänta

Av tisdagens tre nya coronafall i Österbotten finns ett i Vasa. Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta gläder sig åt den låga siffran, men varnar för att antalet coronasmittade kommer att stiga mot slutet av veckan.

Under sportlovet testade sig 1926 personer, av dem bara 237 under veckoslutet. Måndagen den 8 mars testade sig 566 personer. Det är sportlovets låga testsiffror som enligt Kaukoranta nu märks i antalet nya fall.

- Jag tror att situationen kommer att försämras. Nu är alla tillbaka på hemorten och vissa har luftvägssymtom. De borde gå och testa sig. Jag tror att vi kommer att få flera nya fall under de kommande dagarna.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

På Soites område har man nu två dagar utan ett enda nytt coronafall.

Dock orsakade ett test lite huvudbry på centralsjukhuset i Karleby igår måndag. En symtomfri person testade först positivt. Men i ett par kontrolltest som utfördes efteråt var svaret negativt.

Från Soite hann man redan vara i kontakt med personer som eventuellt exponerats.

Det händer att test ger ett falskt positivt resultat. I fall där ett positivt resultat verkar osannolikt, utför man alltid kontrolltest, meddelar Soite.

Läs också