Hoppa till huvudinnehåll

Få coronafall inom hemvården i Borgå trots virusvarianter – staden har personal redo om situationen förvärras

Krister Lindman, servicechef för hemvården i Borgå
Servicechef Krister Lindman hoppas att vaccinationerna hinner i kapp pandemin i Borgå. Krister Lindman, servicechef för hemvården i Borgå Bild: Yle/ Stefan Paavola hemvård,servicechef för hemvården i Borgå

Två fall av coronasmitta konstaterades inom hemvården i Borgå i slutet av februari, hos en klient och en anställd. Oron för att situationen kan försämras är stor, men det finns en plan.

En klient i hemvården bekräftades vara smittad av coronaviruset den 27 februari. Det ledde till att de anställda som besökt klienten testades, varav en anställd testade positivt.

Hemvårdens övriga klienter exponerades inte för smittan.

Så här ser Krister Lindman, servicechef för hemvården i Borgå på situationen inom hemvården.

- Vi har haft väldigt få fall av coronasmitta i hemvården i Borgå. Det här är det andra fallet, så vi är lyckligt lottade på den fronten. Det är jag glad över.

Lindman betonar också att personalen använder rätt skyddsutrustning och följer direktiven.

I fjol förekom bara ett coronafall på Äppelbackens servicecenter i Borgå, hemvården klarade sig i övrigt utan ett enda.

Virusvarianterna väcker oro

De nya coronavirusvarianterna, som nu också finns i Borgå, är en stor utmaning jämfört med i fjol. Oron är stor för att det här bara är en början för hemvårdens del.

- Det är klart att det i något skede kommer att synas hos oss också, så visst oroar framtiden och hur vi ska klara av det om många hamnar i karantän, säger Lindman.

Hittills har det varit så pass få vårdare som försatts i karantän att hemvårdspersonalen klarat av att själva sköta rutinerna.

En hemvårdare tar blodprov av en äldre person. På bilden syns en bar arm och överkroppen av en person som håller på att ta blodprov med en nål.
Hemvårdarna har kunnat sköta rutinerna trots karantäner. Arkivbild. En hemvårdare tar blodprov av en äldre person. På bilden syns en bar arm och överkroppen av en person som håller på att ta blodprov med en nål. Bild: Yle/Mira Bäck blodprov,blodprovstagning,hemvård,hemvårdare,Sibbo

Men det finns en plan för hur personalen ska räcka till om läget förvärras. Hjälpen tas inom staden, en grupp av formellt utbildad personal är redo vid behov.

- Om det är så att en större del av personalen skulle hamna i karantän så har vår ledning redan för ett år sedan diskuterat med bildningsväsendet och småbarnspedagogiken att vi får hjälp därifrån.

Tungt att jobba med skyddsutrustning

Personalen är noga med att följa föreskrifterna för hur man skyddar sig själv och klienterna i arbetet. Utrustningen ska vara i skick och man måste minnas alla rutiner.

- Sommaren var otroligt tung, för det var en varm sommar att använda utrustningen. Kunderna klagade på att de inte såg personalens ansikte. Ansiktet berättar så mycket och man håller mycket kontakt med de äldre via ansiktet. Nu ser de bara ögon.

Sairaanhoitaja Saara Korhonen puhee suojavarusteita päälle.
Alla säkerhetsåtgärder under pandemin har tyngt vårdpersonalen. Illustrerande arkivbild. Sairaanhoitaja Saara Korhonen puhee suojavarusteita päälle. Bild: Sami Takkinen / Yle coronavirus,Coronatestning,sjukskötare

Lindman säger att det tyngsta ändå är att det inte finns ett givet datum för när pandemin tar slut.

Det finns ljus i tunneln tack vare de pågående vaccinationerna, men ovissheten är påfrestande för personalen och klienterna.

- Vi kan fortfarande inte säga om det är över före sommaren, i slutet på sommaren eller går hela det året ännu. Vad är slutdatumet? Det är kanske det som är det tuffaste just nu, och det ser dåligt ut, säger Lindman.

Pandemin har varit en tid när kontakten till släkt och vänner har varit begränsad. Men anhöriga håller kontakt med personalen för att höra hur klienterna orkar.

- De är oroliga och vill diskutera. De kollar när vaccinet kommer i och med att vaccinationerna går ganska långsamt. Vaccinationerna började redan i januari och det har tagit lång tid. Det har inte kommit in vaccin i den takt som skulle ha behövts.

Inom hemvården vaccineras nu 80-plussarna och alla i den gruppen blir vaccinerade den här veckan. Sedan fortsätter de med 75-plussarna.

Svårt att rekrytera personal

Hemvården har tidigare lyckats besätta vikariat och tjänster, det har kommit flera ansökningar till dem. Nu ser det sämre ut.

- Det är inte lätt för tillfället och det förvånar mig. Ifjol hade vi en otroligt bra boom med ansökningar, både till närvårdar- och sjukskötarbefattningarna. Ännu i början på januari var det bra, säger Lindman.

Hemvården har nu två närvårdar- och en sjukskötartjänst lediga, men ansökningarna lyser med sin frånvaro. I år går dessutom flera hemvårdare i pension.

Äppelbackens servicecenter i Borgå.
Antalet coronafall inom äldrevården i Borgå är väldigt få under hela pandemin. Arkivbild. Äppelbackens servicecenter i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind borgå

- Det är skrämmande måste jag ärligt sagt säga. Vi har åtta som går i pension i år, så det kräver att vi får in ansökningar till dom befattningarna.

Förutom pensioneringarna kommer personal att ta ut moderskaps-, vård- och studieledigheter under årets lopp, vilket förutsätter långtidsvikarier.

Lindman kan inte svara på det svala intresset för de lediga tjänsterna. En orsak kan vara att man inte vill byta en heltidstjänst mot en annan innan sommaren för att kunna ta ut en hel semester.

Läs också