Hoppa till huvudinnehåll

Få testade sig under sportlovet: "Jag tror att vi kommer att få flera nya fall under de kommande dagarna"

En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset.
En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund överläkare,kaukoranta

Av tisdagens tre nya coronafall i Österbotten finns ett i Vasa. Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta gläder sig åt den låga siffran, men varnar för att antalet coronasmittade kommer att stiga mot slutet av veckan.

Under sportlovet testade sig 1926 personer, av dem bara 237 under veckoslutet. Måndagen den 8 mars testade sig 566 personer. Det är sportlovets låga testsiffror som enligt Kaukoranta nu märks i antalet nya fall.

- Jag tror att situationen kommer att försämras. Nu är alla tillbaka på hemorten och vissa har luftvägssymtom. De borde gå och testa sig. Jag tror att vi kommer att få flera nya fall under de kommande dagarna.

Förespråkar begränsningar i rörelsefriheten

Nu diskuteras en begränsning i rörelsefriheten som skulle införas i Helsingfors och Nylands samt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Det tycker Kaukoranta skulle vara bra.

- Då vi vet att incidenstalet i Estland är nästan 1500 och enligt de senaste uppgifterna är 95 procent orsakade av den brittiska varianten så tror jag att spridningen av viruset inte kan förhindras i Nyland med nuvarande restriktioner.

- För att lugna ner situationen anser jag att det skulle vara en bra idé att begränsa rörelsen i Nyland och undvika att resa till eller från Nyland.

Virusvarianter härstammar från resor

I Österbotten har några fall av virusvarianter påträffats. Kaukoranta berättar att de hör ihop med resor till Helsingfors, Skellefteå, Storbritannien och Spanien.

Enligt Kaukoranta kan de spåra över 90 procent av alla coronasmittor och tack vare det har spridningen av virusvarianter inte tagit fart i Österbotten.

Skolornas distansundervisning, att restaurangerna bara får sälja take awayportioner och att hobbyverksamheten för dem över 12 år är på paus gör enligt Kaukoranta att fler abiturienter kan skriva studenten under trygga förhållanden.

Den första provdagen är den 16 mars.

- Så få som möjligt skulle vara infekterade och så få som möjligt skulle sitta i karantän därför att de skulle få tydliga och långvariga konsekvenser i de unga människornas liv.