Hoppa till huvudinnehåll

I år har 40 barn vårdats på Barnsjukhuset efter olyckor i pulkabacken – kirurg: Många föräldrar kanske inte förstår vilka risker som finns

Pulka i snön
Pulkabacken kan vara farligare än vad man tror, men med försiktighet kan de flesta olyckor undvikas. Pulka i snön Bild: Mostphotos pulkor,plast,plastavfall,plaståtervinning

Under 2021 har det skett tiotals fler svåra skador bland barn i huvudstadsregionen jämfört med fjolåret och största delen av ökningen kommer från pulkabacken. Kirurg Petra Grahn säger att det är viktigt att hålla barnen under uppsikt och att lära dem spelreglerna i backen.

Ökningen syns i patientstatistik från Nya Barnsjukhuset i Helsingfors.

Under årets första månader har 40 patienter behövt vård på barnsjukhuset på grund av en allvarligare skada i en pulkabacke. I fjol var motsvarande siffra noll.

- Eftersom förra vinter hade så lite snö skedde det ganska få svåra olyckor, så man ser en markant ökning i år, säger Petra Grahn, kirurg på nya barnsjukhuset.

Av de allvarligare skadorna som sker så handlar det oftast om benbrott, men det är vanligare att eventuella skador är mildare och kan vårdas på hälsostationer.

På barnsjukhuset behandlar man endast de allvarligaste fallen, de som ofta kräver operation.

Naturligtvis är det viktigt att man går ut med barnen i snön, i synnerhet i dessa tider.― Petra Grahn, kirurg

Det totala antalet benbrott under januari och februari ökade från 204 fall under år 2020 till 268 fall i år. Där står pulkabacken för en rejäl andel av ökningen.

- Farten i en pulkabacke kan vara ganska hård och ibland kan barn åka ganska okontrollerat där. Det kan leda till ganska allvarliga skador om man till exempel kör in i ett träd, säger Grahn.

Kuvassa näkyy Helsingin uusi lastensairaala.
På Nya Barnsjukhuset behandlas endast de patienter med allvarliga skador. Kuvassa näkyy Helsingin uusi lastensairaala. Bild: Silja Viitala / Yle Nya barnsjukhuset,barnsjukhus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),Meilahti hospital area,hälsa,social- och hälsovårdstjänster

Hon betonar ändå att det är viktigt att låta barnen komma ut och leka i snön, men att låta dem göra det under uppsyn och på ett säkert sätt.

- Naturligtvis är det viktigt att man går ut med barnen i snön, i synnerhet i dessa tider. Jag har själv barn i skolåldern och har sett att många föräldrar kanske inte förstår vilka risker som finns. Det är viktigt att lära dem att ha respekt för andra som åker i backen och att kontrollera att backen är fri innan man åker ner.

Hon säger även att det inte är meningen att skrämma barnen med att tala om faran i pulkbacken.

- Barn ska få ha roligt och så länge det är välkontrollerat med bra instruktioner så kan man undvika de flesta skadorna.

Grahn tycker heller inte att det är uteslutet att små barn skulle använda hjälm i pulkabacken som en extra säkerhetsåtgärd.

Förre svåra olyckor under organiserad idrott

Enligt barnsjukhusets statistik så har antalet allvarliga skador som skett under mer organiserade idrottsaktiviteter minskat jämfört med förra året.

Minskningen är från 64 fall under fjolåret till 39 fall i år. Siffrorna gäller även här för januari och februari.

- Det som vi har sett i statistiken är nog främst de som kommer från fritiden. Under ledd idrott så finns det oftast någon med utbildning och som kontrollerar att alla säkerhetsmått uppfylls. Det ger mera kontroll och färre skador, säger Grahn.

Läs också