Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Utomhusträffar med kompisarna förbjuds om rörelsefriheten begränsas – och tre andra nyheter att känna till den här morgonen

En man och en kvinna promenerar i solskenet på en isig strand.
Begränsningar i rörelsefriheten skulle innebära att promenader är okej, men endast med personer ur samma hushåll. En man och en kvinna promenerar i solskenet på en isig strand. Bild: Lehtikuva strandpromenad,gång (motion),havet,vår,vinter

God morgon! Här listar vi fyra nyheter som är bra att känna till den här tisdagen.

I natt trädde lagförslaget om att stänga restaurangerna i tre veckor i kraft. Lagen stänger restauranger, kaféer, barer och nattklubbar i 15 av Finlands 19 landskap för två veckor.

STT: Begränsningarna i rörelsefriheten skulle innebära slutet för kompispromenader, men att hämta mat kunde vara okej

Om virusläget blir värre i vårt land kan beslutsfattarna välja att införa begränsningar i rörelsefriheten.

Nyhetsbyrån STT har fått se ett utkast från Statsrådets kansli på vad en sådan begränsning kunde innebära.

Till exempel skulle endast nödvändiga ärenden utanför hemmet tillåtas - som när du ska handla mat och mediciner eller sköta om en närstående. Promenader utomhus skulle vara okej, så länge de görs ensamma eller tillsammans med en person ur samma hushåll.

Beslutsfattarna understryker ändå att begränsningar av det här slaget är det sista man vill ta i bruk.

Kvinna i matbutik står bredvid en kundvagn.
Under ett utegångsförbud är det tillåtet att åka till butiken och handla mat. Kvinna i matbutik står bredvid en kundvagn. Bild: Yle / Hanna Othman livsmedelsbutik,affärer,ekonomi,kundvagnar,k-supermarket

Estland tänker om och inför lockdown-liknande coronarestriktioner

I Estland införs en rad nya coronarestriktioner på torsdag med anledning av att den brittiska varianten av coronaviruset är mycket mer utspridd än vad som tidigare har sagts.

Skolorna övergår till distansundervisning också för årskurserna 1-4, dagis och butiker stängs, liksom restauranger och gym.

– Läget är kritiskt. Enligt färska uppgifter utgör den brittiska varianten av coronaviruset 98 procent av de prov som har analyserats, sa Estlands statsminister Kaja Kallas igår kväll.

I år har 40 barn vårdats på Barnsjukhuset efter olyckor i pulkabacken - ifjol var antalet noll

Snön yr om ett glatt barn som åker pulka.
Se upp i backen! Snön yr om ett glatt barn som åker pulka. Bild: Lehtikuva pulkor,vinter,snö,fastlagen,Fastlagssöndagen,Brunnsparken, Helsingfors stad

– Farten i en pulkabacke kan vara ganska hård och ibland kan barn åka ganska okontrollerat. Det kan leda till ganska allvarliga skador om man till exempel kör in i ett träd, säger Petra Grahn som är kirurg.

Hon betonar att det är viktigt att låta barnen komma ut och leka i snön, men att låta dem göra det under uppsyn och på ett säkert sätt.

Grahn utesluter inte heller hjälm för riktigt små barn i pulkabacken.

Juha levde ett extremt våldsamt liv men fick nog och hjälper nu våldsamma unga

Juha Kaski
Juha Kaski har suttit sammanlagt tolv år i fängelse och är idag erfarenhetsexpert i Juntu-projektet. Juha Kaski Bild: Privat/Yle kriminalvård,erfarenhetsexperter,kriminalvård

– I vårt kompisgäng sjönk din status om du inte slogs. Jag minns fortfarande första gången jag hamnade i slagsmål. Jag vann och känslan efteråt var otrolig.

Juha Kaski var i tolvårsåldern då han började slåss och begå brott.
Han slutade inte förrän för drygt ett år sedan, då han skulle fylla fyrtio och hade fått nog av livet i allmänhet och fängelset i synnerhet.

I dag jobbar han med Juntu-projektet där han hjälper unga våldsamma att i en trygg miljö lära sig lösa problem på ett icke våldsamt sätt.

Väder

I söder och väst snöar det i dag, i resten av landet blir det klart och kallt, ner till -15.

Det blåsiga vädret gör kölden bitande.

Var försiktig i trafiken! Väglaget är nämligen dåligt eller mycket dåligt i stora delar av landet på grund av snöfall och snöyra.

Läs också