Hoppa till huvudinnehåll

President Bidens klimatsändebud John Kerry besöker Bryssel: "Vi har ingen bättre partner än Europa"

Klimatsändebudet John Kerry och klimatkommissionären Frans Timmermans håller en presskonferens i Bryssel. I bakgrunden ser man EU:s och USA:s flaggor.
Klimatsändebudet John Kerry (t.v.) mötte EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans i Bryssel, Klimatsändebudet John Kerry och klimatkommissionären Frans Timmermans håller en presskonferens i Bryssel. I bakgrunden ser man EU:s och USA:s flaggor. Bild: EPA-EFE/All Over Press John Kerry,Frans Timmermans

Klimatsändebudet John Kerry blev den första representanten för president Joe Bidens kabinett att göra ett fysiskt besök till Bryssel. Han betonar USA:s och EU:s gemensamma ansvar för att göra klimatmötet i Glasgow till en framgång.

Bryssel

USA:s beslut att återvända till Parisavtalet under president Joe Biden har tagits emot med öppna armar bland beslutsfattarna i Bryssel.

Vid sitt besök i Bryssel betonade Bidens klimatsändebud John Kerry betydelsen av att höja ambitionen inför klimatmötet i Glasgow på hösten.

- Stunden är inne. Glasgow är det sista och bästa hoppet för världen att komma samman och bygga på Parisavtalet.

Vid en presskonferens vid EU-kommissionen talade Kerry om betydelsen av att förnya banden till EU vad klimatsamarbetet beträffar.

- Dialogen med våra vänner i Europa, som var utomordentligt inför Paris, måste vara ännu starkare nu.

Kerry: Vetenskapen är entydig

Enligt Kerry ropar vetenskapen på återgärder från de politiska beslutsfattarnas sida. Han säger att bevisen för att läget är kritiskt blir fler för varje år.

- Samtidigt öppnar detta möjligheter för oss som kan vara större än någonsin sedan den industriella revolutionen att förnya våra oss själva och våra ekonomier.

Kerry lyfter fram koldioxidlagring, batterilagring och vätgasbränsle som exempel på teknologier som hjälpa världen att hantera klimatuppvärmningen.

- Dessa är lösningarna på krisen vi står inför och vi har ingen bättre partner än våra vänner i Europa och EU.

Allas insatser behövs

Inget land kan ensam lösa klimatkrisen utan att allas insatser behövs, säger Kerry. Tusentals miljarder dollar kommer att behövas för att förnya samhällena.

De ekonomiska analyserna talar ändå sitt tydliga språk.

- Det blir dyrare för våra medborgare om vi låter bli att göra det vi behöver göra.

I april kommer president Biden att stå värd för ett möte som syftar till att höja ambitionsnivån inför klimatmötet i Glasgow.

- Det här årtiondet måste bli ett årtionde av handling, säger Kerry.

Hand i hand inför Glasgow

Den nederländska klimatkommissionären Frans Timmermans verkade mer än nöjd med att kunna stå värd för Kerry som han kallade sin "gamla vän."

- Vi kommer att jobba hand i hand för att göra Glasgow till en succé.

- Det blir tufft att övertyga andra stora globala storspelarna om att göra rätt för sig men jag är säker på att EU och USA tillsammans kan flytta på berg.