Hoppa till huvudinnehåll

88 bilar inblandade i seriekrocken på Åboleden – Vägtrafikcentralen: Bilister i söder har tappat känslan för hur man kör försiktigt

Bilar involverade i en seriekrock på Åboleden i Esbo den 9 mars 2021.
Tiotals bilar var involverade i seriekrockar i båda riktningarna på Åboleden. Bilar involverade i en seriekrock på Åboleden i Esbo den 9 mars 2021. Bild: Lehtikuva Åboleden,krockar,trafik,Esbo

Orsaken till tisdagens seriekrock i Esbo var alltför höga hastigheter sett till det usla väglaget och den dåliga sikten, meddelar Västra Nylands räddningsverk.

Kring tio personer skadades i seriekrocken i Esbo. Sammanlagt 88 bilar var inblandade i kollisionen, däribland också en ambulans, polisen och lastbilar. Bilarna låg huller om buller på en cirka kilometer lång sträcka, uppger räddningsverket.

Enligt polisen försämrades sikten ordentligt på grund av den våldsamma snöyran som också fick snö att virvla upp från vägarna.

Först skedde en seriekrock i riktning mot Helsingfors. Sammanlagt 49 bilar var inblandade i den, enligt polisen. En bilist på väg mot Åbo bromsade kraftigt in vid stället för krocken, och den första ambulansen som kom till olycksplatsen krockade med den bilen till följd av inbromsningen. Därefter kom en lastbil som väjde för dem och körde in i mitträcket.

Lastbilen fortsatte sin färd genom mitträcket och hamnade delvis i körfältet i riktning mot Helsingfors och delvis i körfältet i riktning mot Åbo.

- Flera inblandade bilar samlades sedan i jämn takt, och sammanlagt handlade det tillslut om 39 fordon i riktning mot Åbo, säger kommissarie Ilkka Kantola vid Västa Nylands polisinrättning.

Också en polisbil blev delaktig då den anlände till platsen.

Bilister har tappat känslan för hur man ska köra försiktigt

Den dåliga sikten fick inte bilisterna att sänka farten, säger man vid Vägtrafikcentralen. Det här trots att den högsta tillåtna hastigheten sänktes på de elektroniska hastighetsskyltarna.

Många bilister verkar också ha glömt att hålla säkerhetsavstånd.

Vid Vägtrafikcentralen misstänker man att dåligt vinterföre har blivit så ovanligt i södra Finland att många bilister har tappat känslan för hur man ska köra försiktigt.

Väglaget i södra Finland har nu återgått till det normala i och med att nederbördsområdet dragit vidare över Finska viken mot Estland. Vädret är ändå ovanligt kallt för årstiden, uppger Meteorologiska institutet.

Uppdaterad kl. 13 med uppgifterna från Västra Nylands polisinrättning.

Läs också