Hoppa till huvudinnehåll

Företagsveteranen Lauri Ratia lämnar Stockmanns styrelse

Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia, Stockmann, Helsinki, 14.12.2020.
Ratia har en lång karriär inom näringslivet bakom sig. Han är bland annat styrelseordförande i det statliga gruvbolaget Terrafame. Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia, Stockmann, Helsinki, 14.12.2020. Bild: Jari Kovalainen / Yle Stockmann,Stockmann (Helsingfors centrum),Helsingin keskustan stockmann,Stockmannin herkku,handel,handel,minuthandel,varuhus,Varuhus och affärscentrum,Lindex,Galna Dagar,Lauri Ratia,styrelseordförande

Lauri Ratia, som rekryterades för två år sedan för att rädda varuhuskoncernen Stockmann, lämnar bolagets styrelse.

Stockmann uppgav på onsdagen att styrelseordförande Ratia meddelat aktieägarnas nomineringsutskott att han inte längre står till förfogande.

Nomineringsutskottet föreslår att man på bolagsstämman den 7 april utnämner sju medlemmar till bolagets nya styrelse.

De föreslagna styrelsemedlemmarna har meddelat bolaget att de, ifall de väljs, kommer att välja tyska Roland Neuwald till ny ordförande.

Utskottet föreslår att styrelsens nuvarande medlemmar Stefan Björkman, Esa Lager, Leena Niemistö och Tracy Stone återväljs. Förutom Neuwald föreslås Anne Kuittinen och Harriet Williams bli nya styrelsemedlemmar.

Också Dag Wallgren har meddelat att han inte längre står till förfogande som medlem i styrelsen.

Enligt nomineringsutskottets ordförande Gunvor Kronman har förnyelsen av bolagets strategi som gjordes år 2019 visat sig vara framgångsrik.

- Från denna situation är det bra att fortsätta mot bolagets följande utvecklingsfas, och det är mycket viktigt, att vi som stöd får ett starkt kunnande från handelsbranschen och nätbutiksaffärsverksamheten, säger Kronman i ett pressmeddelande.

Saneringen av Stockmann fick grönt ljus av Helsingfors tingsrätt i februari. Då blev det klart att bolaget fortsätter med sin varuhusverksamhet men säljer sina fastigheter i Helsingfors, Tallinn och Riga.

Läs också