Hoppa till huvudinnehåll

Kring en fjärdedel av Borgås, Sibbos och Lovisas nuvarande fullmäktigeledamöter ser ut att inte ställa upp i årets kommunalval

En byggnad.
Vilka förtroendevalda som kommer sitta i Borgå stadshus kommande mandatperiod klarnar vid kommunalvalet den 13 juni. En byggnad. Bild: Elin Englund/Yle stadshus,Borgå,borgå stadshus

Även om kommunalvalet skjutits upp till juni närmar det sig ändå med stora steg. Den 9 mars lämnade partierna in sina kandidatlistor men fler kandidater kan ännu tillkomma efter att lagen uppdaterats.

Anledningen till att partierna var tvungna att lämna in sina kandidatlistor redan nu är helt enkelt att lagen ännu inte hunnit ändra i enlighet med den nya tidpunkten för kommunalvalet.

När lagen har förändrats kommer partierna igen kunna lämna in uppdaterade kandidatlistor fram till den 4 maj.

Yle Östnyland har synat de nuvarande kandidatlistorna i Borgå, Sibbo och Lovisa. I alla tre kommuner har kring en fjärdedel av de nuvarande fullmäktigeledamöterna valt att inte ställa upp i årets kommunalval.

Tre av fyra nuvarande ledamöter ställer upp i Borgå

I Borgå ställer tre fjärdedelar av de nuvarande fullmäktigeledamöterna upp i årets val. 13 ledamöter har med andra ord inte anmält sig som kandidater, ännu i alla fall.

Bland fullmäktiges 16 SFP:are finns det fem ledamöter som inte anmält om kandidatur.

Bland de tolv SDP:arna ser fyra ledamöter inte ut att ställa upp i år.

För De Gröna har bara en av åtta ledamöter inte anmält kandidatur.

Tuuli Hirvilammi.
De Gröna gjorde ett starkt val i Borgå 2017. Nu verkar Tuuli Hirvilammi och partikollegorna fått blodad tand – alla utom en nuvarande ledamot ställer upp i årets val. Tuuli Hirvilammi. Bild: Yle/Fredrika Lindholm politiker,Tuuli Hirvilammi

Samma siffra gäller för Centern och Sannfinländarna, en av tre respektive en av två.

Den tidigare Centerledamoten Jamal Jamil, som grundade den nya fullmäktigegruppen Yhtenäisyysryhmä efter att ha blivit utslängd från Centern, ställer heller inte upp i år.

Samlingspartiets, Vänsterförbundets och Kristdemokraternas ledamöter ställer alla upp i årets val.

Sibbofullmäktiges viceordförande ställer inte upp

I Sibbo ställer ungefär två tredjedelar av de nuvarande fullmäktigeledamöterna upp i årets val. 13 ledamöter har inte anmält sig som kandidater.

Bland fullmäktiges 17 SFP:are finns det sex ledamöter som inte anmält om kandidatur. Däribland Kasper Nyberg, som har fungerat som första viceordförande i fullmäktige under nuvarande mandatperiod.

En man tittar in i kameran och ler brett.
Kasper Nyberg (SFP) har inte, i alla fall ännu, anmält sig som kommunalvalskandidat. En man tittar in i kameran och ler brett. Bild: Yle/Mira Bäck Sibbo,ordförande för byggnads- och miljöutskottet i Sibbo 2019

Bland de elva samlingspartisterna ser fyra ledamöter inte ut att ställa upp i år.

För SDP har två av fem ledamöter inte anmält kandidatur.

För Sannfinländarna är motsvarande siffra en av två.

Ledamöterna för De Gröna, Centern, Kristdemokraterna och Rörelse nu ställer alla upp i årets val.

Nio Lovisaledamöter har inte anmält kandidatur

I Lovisa ställer tre fjärdedelar av de nuvarande fullmäktigeledamöterna upp i årets val. Nio ledamöter har med andra ord inte anmält sig som kandidater.

Bland fullmäktiges 18 SFP:are finns det fem ledamöter som inte anmält om kandidatur. Mia Heijnsbroek-Wirén ställer upp i valet men den här gången för Samlingspartiet.

Mia Heijnsbroek-Wirén
Mia Heijnsbroek-Wirén ställer upp för Samlingspartiet i år. Mia Heijnsbroek-Wirén Bild: Yle/ Fredrika Sundén Mia Heijnsbroek-Wirén,Svenska folkpartiet i Finland,porträtt

För SDP har bara en av åtta nuvarande ledamöter inte anmält kandidatur.

För samlingspartiet ser en av tre ledamöter inte ut att ställa upp i år.

Ingen av de nuvarande Sannfinländska ledamöterna kandiderar i år, medan alla av De Grönas och Centerns ledamöter gör det.