Hoppa till huvudinnehåll

"Min son sa hela tiden att han kommer att dö och det blev olidligt" – invånare på boende för funktionshindrade tvingas vänta på coronavaccin

En man i en rullstol och en äldre kvinna med glasögon.
Kim Kuosma och hans mamma Christina af Hällström. En man i en rullstol och en äldre kvinna med glasögon. Bild: Privat och Yle funktionshinder,personer med funktionsnedsättning,Christina af Hällström

75-åriga Christina af Hällström i Esbo förundrar sig över att hon fick coronavaccin innan sin son, som är funktionshindrad och har en lungsjukdom. Han bor på ett boende och Esbo stad meddelar nu att staden börjar vaccinera på boenden för funktionshindrade. I Helsingfors har vaccineringen på boenden redan inletts.

Christina af Hällström säger att hon inte sovit på hela natten.

– Min son Kim berättade att hans personliga assistent inte kunde komma till boendet eftersom hennes coronatest var positivt. Hennes syster hade också corona och hon är nattskötare på Kims boende. Jag blev alldeles vettskrämd och tänkte att nu får Kim det också, säger hon.

– Om hans coronatest är positivt måste han vara 14 dygn i karantän utan att träffa någon. Det är fruktansvärt för någon som inte kan röra sig och som hela tiden behöver hjälp.

Hennes son Kim Kuosma har en svår cp-skada och hans lungor fungerar inte normalt.

"Vi följer anvisningarna om i vilken ordning vaccinet ska ges"

I Esbo har staden ännu inte inlett vaccineringen av invånare på boenden för personer med funktionshinder. Staden motiverar det med att man följer Institutet för hälsa och välfärd, THL:s lista.

– Vi följer anvisningarna om i vilken ordning vaccinet ska ges. Den här veckan ska vaccinet ges till dem i riskgrupp 1 och 2, patienter vid Esbo sjukhus, över 75-åringar samt deras närståendevårdare och personer i samma hushåll som är över 65 samt invånare i boenden för personer med funktionshinder, säger Esbo stads omsorgsdirektör Sanna Svahn.

Institutet för hälsa och välfärd THL gav på tisdagen, enligt Svahn, lov att vaccinera alla i ett boende samtidigt. Det betyder att vaccinet inte enbart ges till dem i riskgruppen, vilket Esbo tidigare planerade göra.

THL:s skylt
Institutet för hälsa och välfärd har gjort upp en lista över i vilken ordning olika grupper ska få coronavaccin. THL:s skylt Bild: Tiina Jutila / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,beredskapslag,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,pandemier,epidemier,smittsamma sjukdomar,karantän,Institutet för hälsa och välfärd,Mannerheimvägen,Brunakärr,vaccinering,vaccin,hälsa,välfärd

Helsingfors vaccinerar alla i ett boende samtidigt

Till riskgrupp 1 hör bland annat personer med svår kronisk lungsjukdom eller vuxna med down syndrom. Till grupp 2 hör bland annat personer med astma som kräver kontinuerlig medicinering eller personer med psykossjukdom.

I Helsingfors har vaccineringen i dygnetruntboenden för personer med funktionshinder redan inletts. Alla får coronavaccin samtidigt oberoende om man hör till en riskgrupp eller inte.

Enligt Leena Turpeinen vid Helsingfors stad beror det på att coronaviruset kan spridas i ett boende och på de utmaningar som karantänbestämmelserna innebär samt att det logistiskt är enklast så. Hon påpekar att en stor del av invånarna ändå hör till riskgrupp 1 eller 2.

– THL:s prioritetsordning ger lite frihet. Vi har tolkat det som att det är möjligt att göra så här. Men Helsingfors och Esbo borde göra på samma sätt, säger Turpeinen.

"Han har mycket ångest och ringer hela tiden"

Christina af Hällström säger att hennes son Kim varit väldigt orolig över att bli smittad av corona.

– Han har mycket ångest och ringer hela tiden. Han undrar om han har corona då han har ont i halsen. Om han vaccineras försvinner den rädslan.

Hur ser då omsorgsdirektören i Esbo, Sanna Svahn, på risken att corona sprids på stadens boenden för personer med funktionshinder?

– Risken att smittas av corona i Nyland är stor överlag. Man kan få corona nästan var som helst.

Men på ett boende kan tiotals människor i personalen röra sig och invånarna vid ett boende kan inte isolera sig på samma sätt som andra.

– Det har vi fört fram för THL och KRAR (Nationell expertgrupp för vaccinationsfrågor). Sist vi talade var beskedet att man inte ger lov att vaccinera hela enheten bara dem som hör till riskgrupp 1 och 2.

På tisdagen ändrades ändå THL:s inställning till det här, enligt Esbo stad.

Svahn meddelade också på tisdagen att personalen i boenden för personer med funktionshinder vaccineras efter att äldre och personer i riskgruppen fått vaccin. När vaccineringen inleds är oklart.

rokotus
I Helsingfors har vaccineringen på boenden för funktionshindrade redan inletts. rokotus Bild: Marko Melto / Yle coronavaccin,vaccinering,Ratina

Jämför med situationen för ett år sedan

Christina af Hällström jämför med situationen för ett år sedan när coronapandemin slog till. Då beslöt Esbo om besöksförbud på Kims boende och motiverade det med att samtliga invånare hör till riskgruppen.

– De var instängda som i ett fängelse för att de ansågs höra till riskgruppen och de jämfördes med äldre i palliativ vård. Chefen för funktionshinderservicen i Esbo sa i somras då virusläget förbättrats att alla ska skyddas och därför fortsatte besöksförbudet.

Hon hänvisar till en intervju med chefen för funktionshinderservicen i Esbo, Anu Autio, i tv-programmet Spotlight. Autio sa att eftersom vissa invånare hör till riskgruppen får besökare inte träffa någon inomhus i boendet.

– Många av invånarna hör till en riskgrupp, till exempel dem med Downs syndrom. När vi inte kände till corona så bra reagerade vi genom att skydda alla, säger omsorgsdirektör Sanna Svahn nu.

Högsta förvaltningsdomstolen slog i januari fast att Esbo stad bröt mot lagen när staden förbjöd anhörigas besök.

"Till slut meddelade en vårdare att Kim hör till en riskgrupp och kan få vaccin"

Enligt Svahn ska staden nu inleda coronavaccineringen på boenden, men Christina fixade Kims vaccinering genom att boka en tid åt honom på nätet.

– Min son sa hela tiden åt sjukskötaren att han kommer att dö och det blev olidligt. Till slut meddelade en vårdare att Kim hör till en riskgrupp och kan få vaccin. Jag bokade sedan en vaccintid till honom på nätet.

Kim vaccinerades i går, på tisdagen. Dagen innan blev 75-åriga Christina själv vaccinerad.

"Testet var negativt, det är det bästa som hänt i mitt liv"

Hur gick det då med Kims coronatest som han gjorde innan han vaccinerades?

– Testet var negativt. Det är det bästa som hänt i mitt liv, säger Christina.

- På natten när jag inte kunde sova tänkte jag att jag varit med om mycket under hans 43-åriga liv. Men jag tror att det här är det värsta. Och det beror på att det känns som att myndigheterna inte bryr sig om honom.

Tillägg 10.3 kl.9.15: Uppgiften om när personalen på boenden för personer med funktionshinder ska vaccineras lades till.