Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kommunerna tror sig kunna bli kvitt oljeuppvärmning de närmaste åren – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Vy över Drumsö i Helsingfors, i bakgrunden syns Gräsviken. En massa bostadshus med tända lampor en vinterkväll.
Stora städer kräver enorma mängder energi. Många städer satsar primärt på fjärrvärme, men att få förnyelsebar råvara till fjärrvärmen är en utmaning. Vy över Drumsö i Helsingfors, i bakgrunden syns Gräsviken. En massa bostadshus med tända lampor en vinterkväll. Bild: Lehtikuva Drumsö,Helsingfors,Stad,bostadshus,höghus,vinter,uppvärmning,bostäder,städer,energikostnader,Stadsvy,energianvändning

God morgon! Här är fem nyheter som är bra att känna till den här onsdagen.

Lyckas kommunerna göra sig av med oljeuppvärmning före 2024?

Finlands regering vill bli kvitt användningen av olja inom uppvärmningen under 2030-talet. Städer och kommuner ska föregå med gott exempel och avveckla den fossila uppvärmningen i sina egna fastigheter redan 2024 och får även sedan i höstas stöd för det här. Kommer de klara av målet?

en oljeborr och en oljetank i skymning
De flesta kommuner och städer ersätter oljan med fjärrvärme. en oljeborr och en oljetank i skymning Bild: FOTO: ANAN KAEWKHAMMUL olja,oljeindustri,förbränning,Oljeborrning

Vi kollade läget i Borgå, Esbo, Raseborg, Kimitoön, Åbo, Närpes, Korsholm, Vasa och Nykarleby.

De ansvariga inom det här området för varje kommun svarade alla att de är optimistiska till att klara av målet innan 2024 eller fram till 2024.

Invånare på boende för funktionshindrade tvingas vänta på coronavaccin

75-åriga Christina af Hällström i Esbo förundrar sig över att hon fick coronavaccin innan sin son, som är funktionshindrad och har en lungsjukdom.

– Min son Kim berättade att hans personliga assistent inte kunde komma till boendet eftersom hennes coronatest var positivt. Hennes syster hade också corona och hon är nattskötare på Kims boende. Jag blev alldeles vettskrämd och tänkte att nu får Kim det också, säger hon.

– Om hans coronatest är positivt måste han vara 14 dygn i karantän utan att träffa någon. Det är fruktansvärt för en svårt handikappad som inte kan röra sig och som hela tiden behöver hjälp av någon.

En man i en rullstol och en äldre kvinna med glasögon.
Kim Kuosma och hans mamma Christina af Hällström. En man i en rullstol och en äldre kvinna med glasögon. Bild: Privat och Yle funktionshinder,personer med funktionsnedsättning,Christina af Hällström

I Esbo har staden ännu inte inlett vaccineringen av invånare på boenden för personer med funktionshinder. Staden motiverar det med att man följer Institutet för hälsa och välfärds lista.

Vi köper snabbmode fastän vi vet att det förstör miljön

Yle-programmet Spotlight visade på måndagen att de kläder som vi returnerar efter att ha köpt dem på nätet skadar miljön mer än vi kanske tror. Men är det då mer miljövänligt att shoppa i butiker?

Nikodemus Solitander, direktör för Centre for Corporate Responsibility, säger att det tyvärr inte finns något sätt att veta säkert om det är bättre för miljön att köpa kläder i butiker, eller att köpa dem på nätet och returnera det som inte motsvarar förväntningarna.

– Skiljelinjen går sällan mellan näthandeln och klädbutikerna. Oftast handlar miljövänligheten om hur mycket vi konsumerar, vilka plagg vi konsumerar, vilken bakgrund kläderna har, vilka material de är gjorda av och vilken möjlighet vi har att återvinna dem.

Nikodemus Solitander, forskare i företagsansvar vid Hanken
Nikodemus Solitander har svårt att välja miljövänliga kläder, även om han är expert. Nikodemus Solitander, forskare i företagsansvar vid Hanken nikodemus solitander

Centerns vice ordförande vill att vi inte enbart förlitar oss på EU:s vaccinprogram

Centerns vice ordförande Markus Lohi, som också leder riksdagens social- och hälsovårdsutskott, vill att Finland inte enbart förlitar sig på EU:s gemensamma program för vaccinanskaffningar.

– Vi har ju förbundit oss till den gemensamma processen, men vid sidan om den borde Finland inte utesluta att få igång inhemsk produktion och egna anskaffningar.

Centerns vice ordförande Markus Lohi
Markus Lohi poängterar att det är viktigt att Finland fortfarande håller fast vid EU:s gemensamma kriterier för vilka vaccin som godkänns och att det inte ska gå för sig att gå förbi den processen. Centerns vice ordförande Markus Lohi Bild: Petteri Sopanen / Yle Centern i Finland,Markus Lohi,vice ordförande

Vissa EU-länder har börjat köpa vaccin från länder utanför EU för att snabba upp processen. Lohi grämer sig över att spelreglerna nu inte är samma för alla EU-länder.

– Det är ingen idé att ha en gemensam politik i teorin om den sedan inte gäller alla i praktiken.

Tyska kristdemokrater skakas av munskyddsskandal

Strax före två viktiga delstatsval skakas de tyska kristdemokraterna av en skandal. Samtidigt som kristdemokraterna får utstå alltmer kritik för hur man hanterar coronapandemin, står det klart att två politiker har berikat sig på affärer med munskydd.

Nikolas Löbel som via sitt bolag har tjänat 250 000 euro på munskyddsaffärerna meddelade i måndags att han lämnar sin post inom den tyska förbundsdagen.

Den bayerske CSU-politikern Georg Nüsslein, som ska ha kammat in över 600 000 euro och som nu utreds för korruption, hänger fortfarande kvar vid sitt mandat.

Den bayerske CSU-politikern Georg Nüsslein står och pratar och pekar i en talarstol. En suddig variant av honom speglas i en skärm.
CSU-politikern Georg Nüsslein ska ha tjänat hundratusentals euro på affärer med ansiktsskydd, samtidigt som många företag och privatpersoner står på konkursens brant på grund av coronakrisen. Den bayerske CSU-politikern Georg Nüsslein står och pratar och pekar i en talarstol. En suddig variant av honom speglas i en skärm. Bild: ullstein bild - snapshot-photography/ All Over Press Tyskland,Tysklands kristdemokratiska union (CDU),kristdemokratiska partier,Georg Nüßlein

Väder

Det är kallt och klart! På morgonen är temperaturen omkring -20 grader på många håll, lokalt omkring -30. På dagen stiger temperaturen och rör sig mest mellan -7 och -14 grader, mildast vid västkusten.

Mest svag vind omkring syd.

Läs också