Hoppa till huvudinnehåll

Ursula von der Leyen till Svenska Yle: Utan en gemensam EU-strategi skulle små länder fått vänta längre på vaccin

Trots utmaningar med vaccinleveranserna försvarar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen EU:s gemensamma vaccinupphandling. Hon vill inte ens tänka på vad som hänt om länderna förhandlat om vaccin på egen hand.

Bryssel

EU-kommissionen har hamnat under hård press på grund av en vaccinstrategi som inte lever upp till förväntningarna enligt många bedömare. Vaccintillverkarna har också fått sin beskärda del av kritiken.

Enligt kommissionsordföranden Ursula von der Leyen är det ändå viktigt att göra åtskillnad mellan tillverkarna.

Där Biontech-Pfizer och Moderna bemödat sig om att nå produktionsmålen så väntar man fortfarande på att Astra Zeneca ska leverera det man lovat.

- Vi för intensiva diskussioner med Astra Zeneca som inte hittills respekterat avtalet med oss. Astra Zeneca måste göra mer för att leverera det man kommit överens om under årets första kvartal och förstås även senare.

EU-ländernas tålamod prövas

Samtidigt verkar många medlemsländer tappa tålamodet med en vaccinstrategi som levererar mindre och långsammare än Storbritanniens och USA:s program.

Flera EU-länder har uttryckt intresse för rysk- och kinesisktillverkade vaccin samtidigt som snabbt vaccinerande Israel blivit ett populärt resmål för länder som inte helt verkar lita på EU:s förmåga att hantera frågan.

Också i Finland höjs röster för att man borde se sig om efter vaccinsamarbeten utanför EU:s gränser.

I Finland och många andra europeiska länder frågar sig många varför vi ska hålla oss till EU:s vaccinstrategi istället för att själva förhandla med bolagen. Vad är budskapet till dem?

- Jag vill inte ens tänka på hur det hade sett ut i Europa om man inte hade haft ett gemensamt europeiskt tillvägagångssätt, svarar Ursula von der Leyen.

- Vi hade haft fyra-fem stora medlemsländer som fått tillgång till vaccin medan resten hade blivit utan.

Ingen går säker förrän alla fått vaccin

Enligt von der Leyen hade avsaknaden av en gemensam vaccinstrategi inte enbart varit dåligt med tanke på EU:s sociala sammanhållning.

Det hade också gett viruset en chans att spridas och muteras i länder som blivit utan vaccin.

Vidare påpekar von der Leyen att man av över hundra kandidater lyckats skriva kontrakt med de sex mest framgångsrika tillverkarna.

- Därför är det viktigt att vi gör vårt bästa för att hålla samman och att öka ansträngningarna.

Fyra miljoner extra doser

På förmiddagen kom kommissionen med beskedet om ytterligare 4 miljoner doser av Biontech-Pfizers vaccin som kommer att levereras till medlemsländerna inom mars månad.

Kommissionen rekommenderar att vaccinet ska användas i områden där den regionala smittspridningen är stor och där det finns en risk för att virusvarianter börjar sprida sig.

- Vi är mest oroade över de "hotspots" där infektionsnivån ökar trots tuffa restriktioner, säger von der Leyen.

Vaccinpartierna kommer att fördelas proportionellt mellan medlemsländerna. Det här innebär att man i Finland kan räkna med extra leveranser i proportion till folkmängden.

Artikeln har uppdaterats. Videoklippet lades till kl. 22.16.