Hoppa till huvudinnehåll

Antalet coronapatienter vid ÅUCS har ökat snabbt de senaste dagarna - "läget är allvarligt och det borde var och en förstå"

Bild på ÅUCS, namnskylten till T-sjukhuset.
Antalet patienter som behöver vård för sina coronasymptom har snabbt ökat. Bild på ÅUCS, namnskylten till T-sjukhuset. Bild: Yle/Lotta Sundström Åbo universitetscentralsjukhus,Åbo,sjukhus,åucs

Antalet patienter med covid-19 har ökat under en kort tid på ÅUCS. Enbart under onsdagen sökte runt 15 patienter med covid-19 vård vid ÅUCS akutmottagning. Coronaläget är allvarligt, hälsar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

För tillfället vårdas 19 patienter för covid-19 på Åbo universitetscentralsjukhus och 6 av dem på intensivvårdsavdelningen, berättar chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

- Förra veckans måndag hade vi endast 6 patienter med covid-19, nu har vi 19. Antalet patienter har ökat snabbt, säger Pietilä.

Orsaken till att mängden coronapatienter nu ökar är enkel - det finns helt enkelt fler fall i landskapet, konstaterar Pietilä. Vanligtvis tar det ungefär en vecka från att en person har fått diagnosen till att personen uppsöker vård för sina symtom.

I det här skedet är ÅUCS inte tvunget att skära ner på den övriga sjukhusvården på grund av den ökande mängden coronapatienter. Vad den ökande mängden coronapatienter har för betydelse för sjukhusets resurser beror på hur många övriga patienter som är inlagda på ÅUCS.

- Just ligger vi vid en gräns, då vi fortfarande kan sköta icke-brådskande ärenden. Men vi måste överväga om vi måste att ta till nya åtgärder.

Enligt Pietilä har ÅUCS tydliga planer på hur verksamheten kan läggas om i snabb takt vid behov. Läget kan förvärras redan under veckoslutet och ÅUCS följer med läget dagligen.

Terveydenhuolto, Mikko Pietilä
Coronaläget är allvarligt och det borde var och en av oss nu förstå, hälsar chefsöverläkare Mikko Pietilä. Terveydenhuolto, Mikko Pietilä Bild: Thomas Hagström / YLE hälso- och sjukvård

I det här skedet är det svårt att säga hur många covid-19- patienter som kan vårdas på intensivvårdsavdelningen vid ÅUCS vid behov, säger Pietilä. I första hand råder det i så fall brist på personal, inte på mängden platser på intensivvårdsavdelningen.

- Vi kan öka på antalet platser med 20, 30 till och med 40. Men det betyder att vi måste flytta personalen från de icke-brådskande avdelningarna till intensivvårdsavdelningen.

Hur oroliga ska invånare i Egentliga Finland vara? Hur allvarligt är läget?

- Det är allvarligt och det borde var och en förstå. Nu borde alla människor verkligen ta coronaläget på allvar. Det beror på var och en av oss, hur vi klarar av det här, hälsar Pietilä.

Turun Sanomat var först ute med nyheten om den ökande mängden patienter på sjukhuset.

Läs också