Hoppa till huvudinnehåll

Gör trädgårdens försummade hörn till en skogsträdgård – ditt alldeles egna woodland

Det finns en försummad plats eller ostädat hörn i de flesta trädgårdar – som tur är. Där samlar vi ris, kvistar, stubbar och annat trädgårdsavfall. Där trivs också insekter, svamparter, mikrober och annat viktigt mikroliv.

Den som har lyckan att ha ett sådant hörn kan också dra nytta av att inte ordna upp alltför mycket utan hellre omvandla platsen till det vi kallar woodland.

Ett woodland kan också kallas skogsträdgård och det är helt enkelt en skogsliknande del av trädgården där skuggväxter trivs.

Sluttning med knotiga träd nedanför Strömsövillan
Lena har tagit sig an den lite bortglömda sluttningen vid Strömsövillan. Sluttning med knotiga träd nedanför Strömsövillan Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsplanering,Lena Gillberg,Strömsö,woodland

En sittplats under vandrande skugga

Vi har valt att lyfta fram höjdskillnaden i sluttningen bredvid Strömsövillan genom att gräva bort lite jord. Vi placerade ut stubbar och fyllde igen med jord.

Har man höjdskillnader på tomten kan man gärna lyfta fram dessa ännu tydligare, för att framhäva tomtens personlighet.

Överväg noggrant innan du tar ner ett träd. Det tar lång tid innan ett nytt växer upp. Stora träd ger balans i trädgården och viktigt skydd och boplats åt fåglar och insekter.

Kring vårt woodland finns en del äldre träd som ger skugga åt växter, djur och människor.

Blomplantering mellan en sluttning ochd en mur av ved
Tomtens personlighet är en tillgång när man vill skapa en unik trädgård. Blomplantering mellan en sluttning ochd en mur av ved Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsmästare,Lena Gillberg,Strömsö,sluttningar,perenner,stubbar,ved,woodland

Använd material du hittar i närheten

Stubbarna och grenarna i vårt woodland kommer från träd som tagits ner på Strömsö och kommer att fungera som ett stort insektshotell. Grenarna i olika tjocklek placerade vi liggande i en halvcirkel.

Området i mitten bottnade vi med markduk och bark. Två stubbar fungerar som sittplats ett tag men med tiden kommer de att brytas ned av mikroorganismer och bli jord.

Av korta stubbar, "träpuckar", gör vi en liten gång, en mjuk övergång till gräsmattan.

Vi skar bort en bit av gräsmattan, med en ovass kniv, för att få ner träpuckarna i marken. På så sätt blir gräset lätt att klippa runt om.

Runda träplattor nerfällda i gräsmattan
Träpuckarna ligger jämnt med marken så att gräsklipparen lätt kan gå över. Runda träplattor nerfällda i gräsmattan Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm woodland,gräsmattor,Lena Gillberg,trädgårdsplanering,trädgårdar,trampstenar

Plantera minst två sorter blåbär

Blåbär är en väldigt lättskött surjordsväxt som kan användas till att skapa rum i trädgården.

Den placeras helst i halvskugga eller sol, den skall inte kalkas och behöver ingen beskärning.

Vita blåbärsblommor på amerikansk blåbärsbuske
Blåbärsbuskar vill ha okalkad jord för att blomma och ge skörd. Vita blåbärsblommor på amerikansk blåbärsbuske Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm Amerikanskt blåbär,Lena Gillberg,trädgårdsmästare,trädgårdsplanering,woodland,trädgårdar,trädgårdsskötsel,blåbärsblom

Det finns olika sorters buskblåbär i trädgårdshandeln, med olika höjd, växtsätt och smak. Det finns också självpollinerande sorter, men för bästa resultat lönar det sig att plantera minst två olika sorter.

Vi har valt tre sorter i olika höjd till vårt woodland:
Vaccinium Angustifolium-hybr 'North Country', 'North Blue' och 'Chippewa'.

Nyplanterat buskblåbär med täckbark på marken runt stammarna
Nyplanterat buskblåbär. Nyplanterat buskblåbär med täckbark på marken runt stammarna Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm Amerikanskt blåbär,Bärbuskar,trädgårdsodling,trädgårdsskötsel,woodland

Vi planterade växter i olika höjd

Låga:

 • astilbe japonica
 • funkia -Hosta ‘Blue mouse ears’
 • fjärilsviol - Viola sororia
 • spetsmössa -Tiarella cordifolia
 • myskmadra - Galium odoratum
 • hasselört - Asarum europaeum
 • ramslök -Allium ursinum

Mellanhöga:

 • kaukasisk förgätmigej - Brunnera macrophylla 'Jack Frost'
 • funkia - Hosta fortunei 'patriot'

Höga:

 • krollilja - Lilium martagon
 • strutbräken - Matteuccia struthiopteris
Solstråle på blommande blå förgätmigej
Blommorna i vårt woodland blommar under hela säsongen. Solstråle på blommande blå förgätmigej Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm förgätmigejsläktet,woodland,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsväxter
Liten planta av myskmadra i halvskugga.
Myskmadra lockar till sig fjärilar. Liten planta av myskmadra i halvskugga. Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm myskmadra,perenner,woodland,trädgårdsskötsel,trädgårdar

Woodland är bra för både djur och människor

Föreställ dig en sagoskog eller en vildmark - så kan ditt woodland bli i din trädgård. Det kan bli en spännande plats för barn, lite i skymundan där de får leka fritt.

Även vuxna kanske vill dra sig tillbaka i skuggan ibland. Då är woodland ett fint ställe att gå till.

Våra trädgårdar är nuförtiden väldigt välstädade. Insekter och smådjur behöver skydd och boplats och det kan vi erbjuda dem genom att låta ris och grenar ligga kvar i trädgården.

En trädgård med rikt insektsliv och stor biologisk mångfald bidrar till en frisk och välmående trädgård och större skörd.

Silat solljus på strutbräkenblad
Skuggtåliga växter som strutbräken trivs bra i en lummig lund. Silat solljus på strutbräkenblad Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm Strutbräken,ormbunksväxter,woodland,Lena Gillberg,trädgårdar,trädgårdsskötsel,trädgårdsmästare,ormbunksväxter

Läs också