Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasierna förbereder inför skrivningarna – Rektor: Examinanderna är satta i väldigt ojämlika positioner

Pargas svenska gymnasium
Gymnasierna kan tvingas att ändra på sina förberedelser av studentskrivningarna på väldigt kort varsel. Pargas svenska gymnasium Bild: Yle/Fredrik Häggman Pargas,pargas svenska gymnasium

Med vårens studentskrivningar runt hörnet är gymnasierna upptagna med att få i ordning alla förberedelser. Det är ändå inte möjligt för alla gymnasier att ordna specialarrangemang för de symptomfria examinander som är försatta i karantän och den konstant växlande pandemisituationen gör det svårt att planera inför framtiden.

Med nya anvisningar från alla håll är det svårt för gymnasierna att veta hur de ska förbereda sig inför de kommande studentskrivningarna.

Enligt Marianne Pärnänen, rektor i Katedralskolan i Åbo kan det hända att man måste ändra på arrangemangen på väldigt kort varsel.

- Det är oklart hur vi ska göra och vi har inte ens fått de sista anvisningarna från staden ännu. Situationen lever hela tiden, säger Pärnänen.

Katedralskolan har lyckats ordna specialarrangemang för de symptomfria elever som är försatta i karantän så att också de ska få skriva, men endast för en väldigt begränsad mängd.

marianne pärnänen, rektor vid katedralskolan i Åbo
Arkivbild. Marianne Pärnänen vill inte säga för mycket då situationen kan ändra under en kort tid. marianne pärnänen, rektor vid katedralskolan i Åbo Bild: Yle/Johanna Ventus marianne pärnänen

- Det skulle vara frågan om maximalt 20 elever. Lokalerna är i en fullständigt separat byggnad som inte hör till skolan. Vi arbetar ännu med de sista detaljerna angående de arrangemangen, berättar Pärnänen.

Ännu är inga av Katedralskolans abiturienter försatta i karantän enligt Pärnänen.

Alla gymnasier har inte samma möjligheter

För mindre svenskspråkiga gymnasier runt om i Egentliga Finland är möjligheterna till några specialarrangemang näst intill obefintliga. De kan inte uppnå de krav som Institutet för hälsa och välfärd samt Studentexamensnämnden ställer.

Det här gäller Pargas, Björneborg och Kimitoöns svenska gymnasium.

Ben Johansson, som är rektor för Kimitoöns gymnasium räknar upp vilka kraven är för att de som är satta i karantän, men inte uppvisar symptom ska få skriva studentproven.

- Man ska ha ett negativt testsvar som tagits senast dagen innan, separata toaletter, separata ingångar, teknik och sedan krävs det en hel del personal för att övervaka skrivningarna, berättar Johansson.

Ben Johansson, rektor, Kimitoöns gymnasium, 4.12.2014
Arkivbild. Rektor Ben Johansson säger att utmaningarna för personalen är stora. Ben Johansson, rektor, Kimitoöns gymnasium, 4.12.2014 Bild: Yle/Janne Isaksson ben johansson

Ett av de mest utmanande kraven säger Johansson är kravet på personalen, som inte kan tvingas till att exponeras av de som är försatta i karantän.

Dessutom är det svårt att få så många färska coronatest gjorda på en så kort tid på mindre orter.

Hellre skulle man bestämt att ingen som är i karantän kan skriva. Då skulle det vara lika för alla.― Annika Gustafsson, Pargas svenska gymnasium

Rektor för Pargas svenska gymnasium, Annika Gustafsson är inte glad över kraven för specialarrangemangen.

- Jag tycker att de sätter examinanderna i väldigt ojämlika positioner i hela landet. Jag förstår att det i större städer finns möjligheter att använda andra lokaler och att det kanske finns frivilliga som kan ställa upp för att övervaka skrivningarna, men det har inte små kommuner.

Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium
Arkivbild. Annika Gustafsson vill se större jämlikhet mellan gymnasierna. Rektor Annika Gustafsson vid Pargas svenska gymnasium Bild: Yle/Johanna Ventus rektor annika gustafsson

I Björneborg finns heller inte förutsättningar för att ordna några specialarrangemang, säger rektor för gymnasiet Björneborgs samskola, Susanna Blomquist.

- Det är en jättetråkig situation och jag hoppas innerligt att ingen blir sjuk och att alla våra elever ska kunna komma till skolan och skriva, säger Blomquist.