Hoppa till huvudinnehåll

Kina erbjuder coronavaccin till IOK för att kunna genomföra sommar-OS 2021 och vinter-OS 2022 – IOK-basen Bach: "Ett generöst erbjudande"

Thomas Bach leder den internationella olympiska komittén.
Thomas Bach leder den internationella olympiska komittén. Thomas Bach leder den internationella olympiska komittén. Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press Thomas Bach

Den internationella olympiska kommittén IOK har fått ett erbjudande från den kinesiska olympiska kommittén. Kina är berett att sälja coronavaccin till IOK för att säkra att såväl sommar-OS i Tokyo 2021 som vinter-OS i Peking 2022 ska gå att genomföras.

Sommar-OS i Tokyo kör i gång om drygt fyra månader, den 23 juli, och sex månader senare, den 4 februari, det är det dags för vinter-OS i Peking.

– IOK har fått ett generöst erbjudande från Kinas olympiska kommitté. De erbjuder vaccin för idrottare som ska delta i något av spelen, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

Bach har fungerat som ordförande sedan 2013 och blev på onsdagen omvald. Enligt Bach har en omfattande del av OS-idrottarna redan vaccinerats på hemmaplan.

– Kinas olympiska kommitté är berett att, i samarbete med IOK, göra extravaccin tillgängligt. Antingen genom samarbete med internationella aktörer eller direkt med länder som redan har överenskommelser gällande det kinesiska vaccinet, säger Bach.

– IOK är villigt att betala för extradoser, inte bara för OS-idrottare, utan även för paralympiska idrottare.

I Japan kommer OS-turister från andra länder inte att kunna följa tävlingarna.

Källa: AFP, Reuters

Läs också