Hoppa till huvudinnehåll

Restauranger i Raseborg får hjälp av idrottsföreningar med att köra ut luncher: ”Vi vill ställa upp i ekonomiskt tuffa tider”

Ett fotocollage med hämtmat till vänster och en fotbollsspelare från EIF till höger.
EIF:s fotbollsspelare ska också vara beredda att köra ut mat från restauranger i Ekenäs. Om mittfältaren Xhevdet Gela och lagkapten Zacharias Ekström ska göra det är däremot oklart. Ett fotocollage med hämtmat till vänster och en fotbollsspelare från EIF till höger. Bild: Yle / Riina Kasurinen, Yle / Patric Westerlund Take Away,restauranger,idrottsföreningar,eif

EIF fotboll i Ekenäs och BK-46 handboll i Karis är några idrottsföreningar som hjälper lokala restauranger med att köra mat hem till hungriga lunchgäster nu när restaurangerna inte får vara öppna för kunder.

De närmaste veckorna, ja åtminstone fram till 28.3, är restaurangerna tvungna att hålla stängt. Det är som bekant det försämrade coronaläget som lett till bland annat de här restriktionerna. Däremot är det tillåtet att laga mat som kunderna sedan kommer efter, så kallad hämtmat.

Texten fortsätter efter ljudklippet.


En del restauranger i Västnyland erbjuder sig också att köra hem färdiga matportioner till sina kunder enligt liknande system som många pizzerior har gjort i många år.

Som hjälp anlitar några av de här restaurangerna lokala idrottsföreningar. Vi har pratat med två föreningar som kommit överens om de här arrangemangen.

Får inte extra betalt

BK-46 handboll i Karis är en av de föreningar som hjälper en lokal restaurang. Det här är inget nytt. I fjol våras när coronaläget stängde restauranger för första gången, ryckte en handfull styrelsemedlemmar och andra frivilliga ut med sina bilar.

– Den här gången har vi fått hjälp av föreningens andra sponsorer, så vi kör ut luncher två gånger per dag med deras bilar, säger Kim Ahtola, vice ordförande i BK-46 handboll.

Texten fortsätter efter ljudklippet.


Handbollsklubben i Karis hjälper en lokal restaurang som föreningen har ett sponsoravtal med, det vill säga restaurangen stöder klubbens verksamhet.

För att få något, måste man också ge något― Kim Ahtola, vice ordförande i BK-46 handboll

Däremot får föreningen inte extra betalt för att de kör ut luncher.

– Nej, det här är nog att ge och ta. För att få något, måste man också ge något, säger Kim Ahtola.

Karisklubben hjälpte två månader i fjol

BK-46 har vanan inne att hjälpa den lokala restaurangen. I fjol, när föreningen på kort varsel hoppade in och hjälpte restaurangen, var det till en början vissa problem att hitta fram till alla kunder.

– Jag trodde jag kände till allt, men nog lärde man sig den här hembyn på ett annat sätt när man körde kors och tvärs, säger Kim Ahtola som i fjol körde runt med egen bil och färdiga matportioner i bagaget.

Plansch med röda och vita ränder och en barn som håller i skyltar med siffran 46.
BK-46 har många supportrar och i fjol ställde också frivilliga upp med matleveranser. Plansch med röda och vita ränder och en barn som håller i skyltar med siffran 46. Bild: Tiina Grönroos / Yle Västnyland,Raseborg,Karis,handboll,BK-46 Handboll,karis bollhall

Efter en vecka började det löpa smidigare, men Kim Ahtola säger att det blev rätt tungt i slutändan eftersom det blev att köra ut mat i nästan två månader.

– Vi var ett gäng på fem personer som delade på turerna från måndag till fredag, två turer per dag. Alla har inte möjlighet att göra det, eftersom det ska skötas mitt på dagen, under en arbetsdag.

Den här gången tror Kim Ahtola att det blir lättare.

– I år kör restaurangens egen personal till stor del ut maten medan vi hjälper till de dagar det behövs, säger Kim Ahtola.

EIF tar hjälp av sina fotbollsspelare

Också Ekenäs IF kör hem mat från en lokal restaurang som sponsorerar herrarnas representationslag i fotboll.

– Vi gjorde det redan i fjol våras, säger sportchef Peter Haglund.

Nu när restaurangerna stängdes på nytt fick EIF en ny förfrågan.

– Vi har samarbetspartners och det är klart att vi vill hjälpa dem när de har det tufft.

För EIF kan det också bli aktuellt att köra ut mat från andra restauranger som stöder föreningen.

Nog är det mera god vilja och en bra gest än ekonomisk nytta― Sportchef Peter Haglund, EIF

I Ekenäs är det bland annat fotbollsspelare som kör ut mat, men också frivilliga föreningsmedlemmar som inte är på jobb.

– Vi försöker hjälpa så mycket vi kan. Det är förstås klart att våra fotbollsspelare ska jobba med det som de är här för, det vill säga spela fotboll, men nog ställer vi upp och hjälper våra samarbetspartners, säger Peter Haglund.

Kräver inte mera pengar

Peter Haglund berättar att också EIF hjälper restauranger utan att kräva något extra i gengäld.

– Vi vill ha ett bra samarbete också i framtiden och vi vill ställa upp i ekonomiskt tuffa tider. Nog är det mera god vilja och en bra gest än ekonomisk nytta.

Porträttbild på Peter Haglund.
Bilden är från mars i fjol och då funderade sportchef Peter Haglund på coronaepidemin, därav den bekymrade blicken. Nu, ett år senare talar vi om pandemi och olika varianter av coronaviruset. Det som är lika aktuellt i år som i fjol är restriktionerna som drabbar bland annat restaurangerna. Porträttbild på Peter Haglund. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,fotbollsspelare,verkställande direktör,Ettan,peter haglund

I fjol handlade det om några veckors handräckning för idrottsföreningens del. Hur länge det blir i år är oklart, men restaurangerna är stängda åtminstone i tre veckor.

– Vi är rätt så många, så inte blir det så betungande. Vi är vana vid talkoarbete så nog har vi folk som kan hjälpa till, säger Peter Haglund.