Hoppa till huvudinnehåll

Sluta dela kattvideor! Vasa stads nya klimatexpert säger att sociala medier är den stora elslukaren

En liggande katt som tittar in i kameran. Katten ligger på en ljusblå filt.
Titta på kattvideor själv men sprid inte till hundratals kompisar, säger Vasa stads nya energi- och klimatexpert Mika Hakosalo. (Arkivbild) En liggande katt som tittar in i kameran. Katten ligger på en ljusblå filt. Bild: Anna Wikman / Yle katt

Vi streamar och delar så stora mängder videor i dag att det kan bli elbrist. Det anser Vasa stads nya energi- och klimatexpert Mika Hakosalo och uppmanar folk att göra vad de kan - stort som smått för att spara energi.

Hakosalo har sedan 2013 jobbat i Stockholm och bland annat testat innovationer inom energi. Att Vasa tillsammans med industrin i staden har så ambitiösa klimatmål är orsaken till att han kunde tänka sig att byta ut Stockholmsjobbet.

- Det är skälet till att jag kom till Vasa. Att komma från Stockholm som är en av världens mest ambitiösa, ofta rankad etta, en plats dit många städer reser för att lära sig. Jag hade inte börjat jobba i Vasa om det inte fanns ambitiösa mål.

Vasas mål är att staden ska vara klimatneutral före 2030. Det är enligt Hakosalo betydligt tidigare än många andra orter i Finland, de flesta har siktet inställt på kanske 2035 eller 2040.

Man vid vatten och bro.
Mika Hakosalo, energi- och klimatexpert vid Vasa stad. Man vid vatten och bro. Vasa,hakosalo

Enligt Hakosalo kan man inte enbart spara sig till målen, man måste ändra sättet att konsumera, hur man bygger och förflyttar sig i en stad.

- Min anställning handlar om att tänka om en stad.

Förhoppningen är att det i en mindre stad som Vasa ska gå smidigare att testa olika saker.

- Många saker som Vasa vill testa är relevant för Stockholm. Vasa kan utvärdera det och säga om det funkar och så kan det replikeras i andra städer.

Värm en stad med kattvideon

Framtidens utmaning är bland annat den stora elförbrukningen, tror Hakosalo. Elbilar och all datatrafik kommer att använda så stora mängder el att elen blir en bristvara.

Hakosalo har räknat ut att en datacentral som en av jättarna inom sociala medier har i Sverige i alla fall kunde värma minst halva Österbotten - om spillvärmen togs tillvara.

- Du måste kyla ner (datacentraler, reds anm) och då bildas värme på andra sidan. Om jag har räknat rätt kunde man värma upp en stad i storleken 100.000 invånare med värmemängden som bildas i Facebooks datacentral utanför Luleå.

Facebook
Facebook Bild: Stocksnap.io/ Wilfred Iven Facebook,sociala medier

Stockholm ville i något skede just därför locka till sig datacentraler.

- Får man in spillvärmen i fjärrvärmenätet är det helt gratis värme för staden. Men det gick inte för elnätet var inte tillräckligt kraftigt.

- Men jag har alltid sagt att det bästa du kan göra ur miljösynvinkel är att inte sprida kattvideos. Titta på den själv men sprid inte till hundratals kompisar. Eller sprider du videon så se till att datacentralen finns i en stad där man kan använda spillvärmen till att värma byggnader, säger Hakosalo med glimten i ögat.

Samtidigt påminner han om att fast han säger det med humor så är det ett faktum att videostreaming på nätet har vuxit betydligt de senaste åren.

Duscha inte när du vill

Enligt Hakosalo finns många sätt att minska energikonsumtionen. Sensorer i hus kan sänka temperaturen på natten. De hus som har laddstationer för elbilar kanske kan dra el från bilarna under toppar i elförbrukning. Kanske man kunde stänga ventilationen i skolor under helger.

Och invånarna kanske inte kan ta en varm dusch exakt då de vill, men de kan också välja att äta mer vegetariskt och cykla mer än förr.

- Frågan är alltid "varför ska jag göra något när jag är så liten och de andra som är mycket större kan påverka mer". Alla väntar på någon annan. Men min inställning har alltid varit att man gör det man kan, och man kan inspirera andra och vara en del av en omställningsprocess.

Livskvalitet var inte skor utan snarare att baka

Enligt Hakosalo blir det intressant att se hur coronapandemin påverkar vår uppfattning om livskvalitet och vad kan vi behålla av det goda som pandemin har medfört.

- Vi bakar, lagar mat, umgås med familjen mer. Jag tror folk har börjat uppskatta naturen, skogspromenader.

Människor som är ute och promenerar på isen vid en strand.
Friluftsliv har blivit mer populärt. Människor som är ute och promenerar på isen vid en strand. Bild: Henrietta Hassinen / Yle vinter,Esbo,väderlek,väderprognos,Vinterväder,motion (idrott),havet,is,köld,väglag,familjer,2021,friluftsliv,lycka,lycklighet,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,hobbyer,februari,välfärd,stress,stresshantering,klimatförändring,climate change in Finland,landskap,himlen,snö,vinterlov,Israpporter och översvämning,havsis,Närturism,Gäddvik,Rantaraitti,hälsa,mental hälsa

Hakosalo säger att kan vi hålla kvar något av det här så är det nära sammankopplat med stadens klimatmål. Tidigare kanske vi i högre grad förknippade livskvalitet med konsumtion.

- Bättre bil och snyggare skor än kompisen. Men nu uppskattar vi andra saker. Det kanske är renare luft, mindre buller, bättre sömn eller mindre stress som är mer viktigt för livskvaliteten.

Håller vi kvar det har vi redan ändrat balansen, anser Hakosalo.

Läs också