Hoppa till huvudinnehåll

Snackisarna i skidskyttet: Lettiska avstängningen för dopningsbrott och norska världscupfajten som tätnar

Sturla Holm Lægreid i skidskytte.
Kan Sturla Holm Lægreid fullborda sin makalösa säsong i världscupen? Sturla Holm Lægreid i skidskytte. Bild: EPA Sturla Lægreid

Johannes Thingnes Bø och Sturla Holm Lægreid gör sitt för att avslutningen av världscupen ska bli högdramatisk. Andrejs Rastorgujevs gjorde sitt för att hamna i rubrikerna av helt fel orsak.

Vi tar det i kronologisk ordning.

Det återstod bara ett par timmar till start i dagens världscupsprint i Nove Mesto då nyheten att ett namn i startlistan var struket kom. Andrejs Rastorgujevs från Lettland fick inte starta i loppet.

Anledningen var en avstängning för dopningsbrott. Bland annat SVT rapporterar att lettländaren har misslyckats med att registrera var han har varit.

Om man gör det tre gånger på tolv månader är det ett brott mot antidopningsreglerna.

– Det kan hända att man missar nån gång, vi är människor, men kanske inte tre gånger, säger svenska stjärnan Hanna Öberg till Sportbladet.

Rastorgujevs har två veckor på sig att förklara varför han har brutit mot vistelserapporteringen så många gånger. Under tiden är han avstängd.

Bø sköt illa

På banan är det fortsatt en tuff kamp om segern i den totala världscupen. Norrmännen Johannes Thingnes Bø och Sturla Holm Lægreid gör upp om kristallbucklan – och i dag tog Lægreid in.

Bø missade två skott och blev nia. Lægreid åkte i mål som femma och tog sig förbi sin landsman i sammandraget.

– Det är tungt. Liggskyttet ska ju vara lätt. Nittio procent av fältet skjuter ju alltid fem träff där, säger en uppgiven Bø till NRK.

– Sturla har allt att vinna som en liten underdog. Jag känner att jag har allt att vinna när jag skjuter så instabilt. Det är nervöst. Som tur är vi goda vänner och det blir rättvist, säger Bø.

Fransmännen hade en riktigt bra dag med tre man bland de sex främsta. Quentin Fillon Maillet både sköt fullt och åkte snabbt och vann sprinten.

Tarjei Bø såg till att släkten var representerad på pallen. Lukas Hofer tog den tredje pallplatsen.

För den finländska herrtrion Tero Seppälä, Tuomas Harjula och Jaakko Ranta blir det start i lördagens jaktstart. Skidskytteveckan i Tjeckien fortsätter med damernas sprint i morgon.

Skidskytte, världscupen:

Sprint, herrar:
1. Quentin Fillon Maillet, Frankrike 22.07,20 (0)
2. Tarjei Bø, Norge + 11,3 (0)
3. Lukas Hofer, Italien + 14,8 (0)
4. Emilien Jacquelin, Frankrike + 22,7 (0)
5. Sturla Holm Lægreid, Norge + 23,4 (1)
6. Antonin Guigonnat, Frankrike + 23,6 (1)

40. Tero Seppälä, Finland + 1.45,3 (3)
47. Tuomas Harjula, Finland + 1.49,7 (1)
53. Jaakko Ranta, Finland + 1.57,6 (1)