Hoppa till huvudinnehåll

Bröd med rättikafyllning och en kryddrik kycklinggryta – Raj Bharat från Jakobstad bjuder på läcker indisk mat

En portion med kyckling, ris och bröd på ett fat
En portion med kyckling, ris och bröd på ett fat Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Gryta,Strömsö,matrecept

Doften av kryddor från det indiska köket sprider sig på Strömsö då Raj Bharat från Jakobstad kommer på besök.

Här bjuder han på alternativ till det indiska kökets storfavoriter butter chicken och naanbröd - kadai chicken och det stekta brödet mooli ka parantha.

Två män i ett kök
Nicke och Raj gör mooli ka parantha i Strömsököket. Två män i ett kök Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Strömsö,matrecept,Gryta

Raj Bharat utbildade sig till elingenjör men sadlade om och blev självlärd kock. Nu har han jobbat 30 år som kock och trivs fortfarande med det han gör. Raj driver en av Jakobstads äldsta restauranger.

Mooli ka parantha är ett indiskt bröd fyllt med rättika

Gräddad bröd på ett fat
Mooli ka parantha. Gräddad bröd på ett fat Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE bröd,Strömsö,matrecept

Ingredienser:

  • 500 gr fullkornsvetemjöl (Raj föredrar indiskt vetemjöl)
  • en nypa salt
  • 6 dl ljummet vatten eller enligt behov
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Blanda vetemjöl, salt och ljummet vatten och knåda till en deg. Degen skall vara ganska hård och inte för lös.
  2. Pensla degen med olivolja och låt den vila 15 - 20 minuter.
  3. Fördela degen i fyra lika stora delar, rulla till bollar och kavla ut till rundlar, ca 5 - 7 cm i diameter.

Fyllningen

Mooli parantha fylls traditionellt med riven rättika som kryddas enligt tycke och smak. Därför är inga exakta mängder angivna. Smaka på fyllningen tills du är nöjd.

En skål med grönsaker.
Fyllningen till mooli ka parantha. En skål med grönsaker. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,sallader (maträtter)

Ingredienser:

  • 1 rättika ca 500 gram, grovriven
  • grön chili, färsk och hackad
  • ingefära, färsk och finhackad
  • koriander, hackad
  • en nypa salt
  • 1 tsk rött chilipulver
  • 2 msk ajwainfrön (går att ersätta med kummin)
  • 4 msk besan eller vanligt kikärtsmjöl

Gör så här:

  1. Riv rättikan grovt och lägg i en stor skål.
  2. Blanda i saltet, fröna och kryddorna.
  3. Låt vila i 10 minuter.
  4. Sätt fyllningen i ett tunt tyg, t.ex. muslintyg och vrid om så att vätskan pressas ut.
  5. Sätt tillbaka fyllningen i skålen och salta vid behov.
  6. Tillsätt ca 4 msk besan och rör om så att eventuell vätska binds i mjölet.
  7. En hand med ett bröd.
    Sätt en klick fyllning på brödrundeln och nyp ihop. En hand med ett bröd. Bild: Yle/Strömsö Strömsö,mat
  8. Sätt en klick fyllning på de utkavlade brödrundlarna och nyp ihop degen till en liten påse.
  9. Lägg "påsöppningen" mot bordet och kavla försiktigt så att fyllningen inte läcker ut.
  10. Stek brödet i smör i gjutjärnspanna.

Raita - en indisk yoghurtsås med mynta

En skål med Indisk sås med yoghurt och gurka smaksatt med mynta.
Raita är en kall indisk sås med yoghurt och gurka, smaksatt med mynta. En skål med Indisk sås med yoghurt och gurka smaksatt med mynta. Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE matrecept,Strömsö,Raita

Ingredienser:

  • 500 ml naturell yoghurt, t.ex. bulgarisk
  • en nypa salt
  • 1 tsk socker (inget måste men bra att kombinera med chili)
  • en gurka, riven
  • färsk koriander, hackad
  • torkad mynta
  • rostad kummin
  • kala namak, som är ett Indisk mineralsalt eller svart salt (det går också att använda vanligt salt)

Gör så här:

  1. Blanda yoghurten med lite salt och lite socker. Rör om ordentlig. Om konsistensen känns för tjock, tillsätt lite vatten.
  2. Tillsätt gurkan, koriandern och myntan.
  3. Mortla kummin och strö ovanpå tillsammans med kala namak.

Chicken Kadai

Kyckling i marinad på ett fat
Marinerad kyckling. Kyckling i marinad på ett fat Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE marinad,matrecept,Strömsö

Ingredienser:

  • 600 - 700 gram broiler (med ben)
  • Till marinaden:

    • vitlök
    • ingefära
    • chilipulver
    • matolja
    • salt
    • rödvinsvinäger

    Gör så här:

  1. Mixa vitlök och ingefära till en kräm. Använd ca 2 msk av krämen till marinaden.
  2. Tillsätt chilipulver, matolja, salt och rödvinsvinäger.
  3. Snitta broilern så att marinaden får större effekt.
  4. Slå marinaden över kycklingen och låt vila i kylskåpet minst 30 minuter, men gärna över natten.
vitlöks- och ingefära”kräm” i ett fat
Vitlöks- och ingefärskräm vitlöks- och ingefära”kräm” i ett fat Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Strömsö,matrecept

Kadhai masala

Masala betyder krydda/kryddblandning och det finns väldigt många olika masalor med olika sammansättning.

Vissa av ingredienserna är svåra att få tag på, du behöver alltså inte följa recepten exakt utan tar det du hittar.

Kadhai är själva grytan eller pannan du gör hela anrättningen i.

Gurkmeja, torkad chili och kadhai masala i olika skålar på en bricka
Gurkmeja, torkad chili, kadhai masala Gurkmeja, torkad chili och kadhai masala i olika skålar på en bricka Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE kryddor,Strömsö,matrecept

Ingredienser:

  • 1 msk korianderfrön
  • 2 - 3 torkade röda chilin
  • några svartpepparkorn
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk indiskt kummin
  • 2 - 3 muskotblommor

Rosta kryddorna i en stekpanna och låt svalna innan du mortlar dem.

Det finns färdiga kryddblandningar med namnet kadhai masala i specialbutiker som du också kan använda.

Muskotblomma på ett fat i ett kök
Muskotblomma Muskotblomma på ett fat i ett kök Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE krydda,Strömsö,matrecept

Khara Masala (Garam Masala)

Khara masala är också en kryddblandning som finns att köpa.

Ingredienser:

  • 3 - 4 st nejlikor
  • 2 cm kanelstång
  • 1 svart kardemumma frö
  • 4 - 5 gröna kardemumma frön
  • 2 - 3 torkad röd chili
  • 2 - 3 lagerblad
Kryddor på ett fat till garam masala
Kardemumma, lagerblad och kanel. Kryddor på ett fat till garam masala Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE kanel,Strömsö,matrecept,Lagerblad

Sookha Masala

Ingredienser:

  • 2 - 3 msk korianderpulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 - 3 msk besan (kikärtsmjöl)
  • 1 msk kumminpulver (rostade kumminfrön malda till pulver)
Olika kryddor till indiskgryta på en bricka i ett kök
Vissa av ingredienserna till en masala kan vara svåra att få tag på, men du behöver inte följa receptet exakt utan du kan ta det du hittar. Olika kryddor till indiskgryta på en bricka i ett kök Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE kryddor,Strömsö,recept

Ingredienser till såsen:

  • smör
  • matolja
  • gurkmeja
  • vitlöks- och ingefärskräm
  • 3 tomater (skurna i små bitar)
  • salt
  • 2 paprikor (skurna i stora skivor)
  • 3 rödlök (skurna i klyftor)
  • torkad bockhornsklöver
  • mald kummin
  • garam masala
  • färsk koriander
En kycklinggryta på spisen i ett kök
Raj sätter strimlad, rå ingefära i grytan. En kycklinggryta på spisen i ett kök Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Gryta,Strömsö,matrecept

Tillagning av maten:

  1. Börja med khara masalan genom att rosta alla ingredienser.
  2. Tillsätt smör och matolja efter att kryddorna börjar dofta.
  3. Fräs ner löken i kryddblandningen.
  4. Tillsätt 1 msk gurkmeja, vitlöks- och ingefärskräm och rör om.
  5. Tillsätt de hackade tomaterna och salt.
  6. Tillsätt sookha masala blandningen och låt det puttra i pannan.
  7. Sätt den marinerade broilern.
  8. En man som rör om i en gryta i ett kök
    Raj Bharat rör om i grytan En man som rör om i en gryta i ett kök Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Gryta,matrecept,Strömsö
  9. Häll i lite vatten vid behov så att broilern blir genomkokt.
  10. Låt grytan puttra under lock i 10-12 minuter.
  11. Tillsätt sedan kadhai masala, paprika- och lökhalvor, torkad bockhornsklöver och lite extra smör.
  12. Låt koka i ytterligare ca 3 minuter.
  13. Garnera med färsk koriander.
  14. Chicken kadhai äts med ris eller mooli ka parantha och raita.
En portion med kyckling, ris och bröd på ett fat
Kadai chicken med ris och mooli ka parantha. En portion med kyckling, ris och bröd på ett fat Bild: Marika Lytts-Råholm/YLE Gryta,Strömsö,matrecept