Hoppa till huvudinnehåll

Coronavaccin: Så här gör Helsingfors vid uteblivna tidsbokningar

Timo Lukkarinen.
Enligt Timo Lukkarinen som är chef för hälsocentralerna i Helsingfors brukar man kalla in hälso- och sjukvårdspersonal på helger för att ta överblivna vaccindoser. Timo Lukkarinen. Bild: Antti Lähteenmäki / Yle porträtt

På fredagen rapporterade Helsingin Sanomat att personer uteblivit från sin tidsbokning ungefär 1 100 gånger då det har varit deras tur att vaccineras mot covid-19.

Tomi Lukkarinen, som är chef för hälsocentralerna i Helsingfors, betonar att inga vaccindoser går till spillo.

– Vaccinerna förbereds eller späds ut endast i den utsträckning som behövs den dagen, så vaccinerna går inte ut och behöver slängas bort.

– Om till exempel 300 personer ska vaccineras och en inte dyker upp, ger vi dosen till den som är näst i tidbokningen. Vid slutet av dagen tar vi bara fram så många vaccindoser som vi har människor i väntrummet, säger Lukkarinen.

Vaccinationstider kan utebli på grund av ren glömska eller missförstånd, ibland på grund av sjukdom.

– Om vi inte använder alla 12 doser i Astra Zenecas flaska kan den sättas i kylskåpet för att användas nästa morgon.

– Pfizer-vaccinet måste användas inom sex timmar efter upptining och därför slutar vi vaccinera med Pfizer en halvtimme före Astra Zeneca. Om det verkar som om vi har extra doser av Pfizer-vaccinet kommer de att ges till dem som annars skulle ha fått Astra Zeneca, säger Lukkarinen.

koronarokottajia Tampereen Ratinassa
Pfizer-Biontech-vaccinet är svårare att förvara än till exempel Astra Zenecas vaccin. Därför måste antalet doser som ska ges per dag förutspås. koronarokottajia Tampereen Ratinassa Bild: Marko Melto / Yle coronavaccin,Ratina,vaccinering

Ger extra vaccindoser på helgerna

Men på fredagar eller helgdagar kan det finnas överblivna vaccindoser som närmar sig sin förbrukningsdeadline.

– Vi har en lista på sjukvårdspersonal som har rätt till vaccin. Så då ringer vi upp någon på den listan och erbjuder vaccin.

Om Finland börjar få flera vaccindoser i något skede kommer också helger att användas för att vaccinera, vilket skulle eliminera problemet med uteblivna tidsbokningar.

Artikeln är en översättning av Mikäli rokotusajanvaraus jää Helsingissä toteutumatta, koronarokote menee seuraavalle ajan varanneelle av Jaana Hevonoja. Översättningen har gjorts av Belén Weckström.