Hoppa till huvudinnehåll

Dramatiska scener på skidskyttebanan i Nove Mesto – strålkastare rasade före damsprinten

Tiril Eckhoff skidar.
Tiril Eckhoff är i rekordbra form. Tiril Eckhoff skidar. Bild: AFP / Lehtikuva Tiril Eckhoff,skidskytte

Det kunde ha slutat riktigt illa under uppvärmningen inför damernas skidskyttesprint i Nove Mesto, efter att en tillfällig strålkastare fallit över banan. I själva tävlingen var Tiril Eckhoff än en gång i toppslag, medan majoriteten av finländarna får åka också i morgondagens jaktstart.

Oväntade scener utspelade sig runt en och en halv timme före damernas sprint i tjeckiska Nove Mesto.

Åkarna höll på att värma upp på banan då en tillfällig strålkastare rasade över en uppförsbacke. SVT:s video visar att lyktstolpen föll mellan två olika åkargrupper, och flera idrottare fick bromsa in.

Enligt tv-kanalen hade arrangörerna dubbelkollat strålkastarna i morse efter den hårda vinden på banan. Olyckan var ändå framme på grund av det varma vädret, som gjort att ett fundament hade släppt.

Värst var det ändå för en funktionär, som hann undan med minsta möjliga marginal, berättar IBU:s tävlingschef Borut Nunar för Sportbladet.

– Det var väldigt nära. Han såg att den höll på att falla och hade en utmärkt reaktion, vilket var tur.

Eckhoff historisk vinnare

Tävlingen stördes inte av strålkastardramatiken och i täten hittades ett väntat namn. Inget kan stoppa Tiril Eckhoff just nu.

En bom i det stående skyttet grusade inte norskans segerdrömmar. Eckhoff nappade sin sjätte sprintseger och totalt elfte världscupvinst denna säsong.

– Jag blev lite extra glad i dag, jag har aldrig haft en sådan här säsong och känner mig bara lycklig. Det är en så skön känsla att starta och hela tiden få till bra skidlopp. I fjol klarade jag inte av avslutningen men i år har jag avslutat med stil, sa Eckhoff till SVT.

Eckhoff är den första skidskytten någonsin som vunnit sex lopp på raken. I dag utmanades hon ändå ordentligt av öppningsåkaren Denise Herrmann (blev tvåa, tre sekunder långsammare än Eckhoff) och trean Dorothea Wierer (fem sekunder efter).

Kinnunen bästa finländska

Mari Eder tog mycket tid på sig på vallen och hade dessutom problem med att träffa rätt. Två bom i liggande och ett i stående ledde att hon till slut blev 45:e.

– Hon har samma problem som tidigare, efter varje skott går det åt extra tid åt att söka ny position. Hon tar onödigt mycket tid på sig för det, konstaterade kommentatorn Magnus Eklöv efter det första skyttet.

Dagens bästa finländska var i stället Natassia Kinnunen. Hon var felfri på vallen, men såg ut att ha ett riktigt tungt sista varv och blev slutligen 44:e.

Också Suvi Minkkinen kvalificerade sig för morgondagens jaktstart. Hon prickade alla sina skott och blev 49:e.

Resultat, damernas sprint 7,5 km:

1) Tiril Eckhoff NOR 18.11,1 (0+1)
2) Denise Herrmann GER +6,1 (0)
3) Dorothea Wierer ITA +10,5 (0)
4) Franziska Preuss GER +17,3 (0+1)
5) Julia Dzhima UKR +30,5 (0)
...
44) Nastassia Kinnunen FIN +1.35,8 (0)
45) Mari Eder FIN +1.39,2 (2+1)
49) Suvi Minkkinen FIN +1.42,9 (0)
89) Erika Jänkä FIN +2.50,9 (0+1)