Hoppa till huvudinnehåll

Efterlängtad säsong på Mässkär: “Nu behövs rekreation mer än någonsin”

En man i vinterkläder står framför en gammal träbyggnad i snö.
Vi vill att folk ska komma ut hit och njuta av frisk luft och sol, säger Anders Boström från Mässkärsföreningen. En man i vinterkläder står framför en gammal träbyggnad i snö. Bild: Mårten Wallendahl / Yle Mässkär,anders boström

Havsisen är solid och jämn. Och specialarrangemang kring caféet gör Mässkärsvisiten coronasäker. Fjolåret bjöd inte på någon vintersäsong ute vid den gamla lotsstationen i Jakobstad. Därför kan det vara extra efterlängtat att ta sig över isen till den natursköna platsen på en kaffe denna vinter.

Den utstakade rutten från Ådö fiskehamn ser kort ut från land. Dryga två kilometer senare har motionärerna fått sig en dos frisk luft och d-vitamin. För solen gnistrar över de vita isvidderna. Och även om vinden har fri passage över det frusna havet, kompenserar solen för den bitande kylan längs isvägen till Mässkär.

Trafiken ut från fastlandet är livlig till och med en vardagseftermiddag. Flanörer, cyklister, skidåkare och skoterförare tar sig mer eller mindre rakt västerut från Ådöspetsen. Mässkär öppnar först nu för allmänheten, då isläget bedöms vara tillräckligt stabilt.

“Gränsen är 20 centimeter, så den håller 2000 kg”

Anders Boström, som är en av de inbitna Mässkärsentusiasterna, understryker att man alltid ska vara försiktig då man rör sig ute på isarna. Men Mässkärsföreningen gör regelbundet provborrningar i isen för att säkerställa att den är tillräckligt solid för besökare att ta sig över.
En 50-talsbyggnad i i en tallskog med snö i omgivningen.
I den gamla lotsstationen drivs bland annat ett cafe. En 50-talsbyggnad i i en tallskog med snö i omgivningen. Bild: Mårten Wallendahl / Yle Mässkär

- Ja, isen är tjock nu. Jag borrade i morse och borrens acku tog slut då jag skulle mäta tjockleken - den var 40 centimeter i dag då jag borrade. Föreningens gräns är 20 centimeter, det vill säga att den håller 2000 kilo, för då vet vi att det inte händer någonting med folk, säger Boström.

Att isvägen nu öppnat för att erbjuda allmänheten en möjlighet att besöka Mässkär, ger ett betydligt tillskott i föreningens kassa. Att caféet nu drivs i den gamla lotsstationen, gör det möjligt att underhålla fastigheterna och driva verksamheten ute på skäret.

- Vår verksamhet är inte caféet. Det bara finansierar föreningen. Vår verksamhet är att vi får ut folk och röra på sig i friska luften, så vi brukar skämtsamt säga att vi är stans största friskvårdsanstalt.

Hur mycket folk kommer hit?

- En bra isvinter får vi ut över 10 000 besökare. Men med rådande coronaläge, så ska vi inte samla hit folk att trängas. Men det finns ju tillräckligt med plats här

Säsongen avslutas normalt av sig själv. Och Boströms erfarenhet är att folk ser på snöläget i stan och utgår från att isen är historia då smältvattnet forsar i stan, men då kan isläget ännu vara som bäst ut till Mässkär. Och även om isläget nu skulle tillåta överfart med bil, undanber sig föreningen bilburna gäster.

- På 90-talet hade vi bilväg upplogat, men snöfattiga vintrar körde folk helt utan vett, vart som helst, så vi bestämde att aldrig mera ploga upp bilväg hit ut.

En man med ansiktsmask talar med en man och en kvinna som står och dricker kaffe utomhus vid en husvägg.
Solveig och Henrik Granholm hann som mest med 30 kaffe med gris-besök ute på Mässkär en vinter. Här i samspråk med Anders Boström från Mässkärsföreningen. En man med ansiktsmask talar med en man och en kvinna som står och dricker kaffe utomhus vid en husvägg. Bild: Mårten Wallendahl / Yle Mässkär

Solveig och Henrik Granholm har besökt Mässkär både sommar- och vintertid i många år. Att isen nu tillåter besök, ger dem äntligen möjligheten att återvända till ett av sina favoritutflyktsmål.

- Det blir något borta från ens liv om man inte kan besöka Mässkär, säger Solveig.

Det är ett nära ställe vi alltid besökt - det är väldigt viktigt, säger Henrik som sommartid åker båt till Mässkär, men nu lovprisar isläget. Också hur man i caféet beaktat coronaläget är bra, tycker paret.

- Mässkärsföreningen har skött saken väldigt bra, och man har fått vänja sig vid sådana här arrangemang också på andra ställen, säger Solveig Granholm.