Hoppa till huvudinnehåll

Katastrofal start på vintertesterna för Valtteri Bottas – tappade dyrbar tid i bilen efter problem med växellådan

Bottas kör sin Mercedes under vintertesterna i Bahrain.
Bottas fick bara köra sex var under första testpasset i Bahrain. Bottas kör sin Mercedes under vintertesterna i Bahrain. Bild: xpbimages.com Formel 1,Valtteri Bottas

Det första testpasset pågick i fyra timmar men Valtteri Bottas hann bara sitta bakom ratten i drygt 40 minuter. Han tvingades till en lång paus då Mercedes upptäckte ett problem med växellådan.

Formel 1-säsongen närmar sig med stormsteg och just nu befinner sig stallen i Bahrain där testerna startade i dag. I år har man bara tre testdagar inför säsongen – till skillnad från sex förra året.

På grund av den korta tiden gäller det att optimera testdagarna, och förarna kommer få maximalt tolv timmar i bilen.

För världsmästarstallet Mercedes gick det snett redan på fredagsmorgonen. Valtteri Bottas skulle ta hand om förmiddagspasset men fick problem och tappade dyrbar tid.

Finländaren hann bara göra ett installationsvarv innan man upptäckte ett fel med växellådan. Bottas kallades tillbaka till depån där skynken snabbt sattes upp för att dölja bilen.

”Vi har ett problem och vi byter till en annan växellåda för att kunna komma ut på banan igen”, skrev Mercedes på Twitter.

Från början uppskattade man att bytet skulle ta en knapp timme men det dröjde betydlig längre än så. När endast 40 minuter återstod av förmiddagspasset kom Bottas till slut ut på banan igen.

Wolff: Vi har ännu inte förstått varför

Finländaren hann sedan köra sex varv och hade den sämsta tiden av de tio förarna.

– Det var ingen bra start, problemet med växellådan kom oväntat och vi har ännu inte förstått varför, säger stallchefen Toto Wolff enligt Sky Sports.

Trots den uteblivna körtiden kommer Mercedes att hålla sig till sin ursprungliga plan, och det gör att Lewis Hamilton tar hand om eftermiddagspasset.

– Om det går bättre så tror jag vi kan ta igen för förlorad tid, säger Wolff.

Även F1-debutanten Mick Schumacher fick problem med växellådan i sin Haas på förmiddagen. Schumacher hann köra sju varv innan han kallades in i depån. Under slutet av passet kom han också ut på banan och fick köra ytterligare åtta varv.

Bottas och Schumacher var inte de enda som drabbades av problem. Charles Leclerc orsakade en röd flagg i slutet av passet då hans Ferrari drabbades av ett mekaniskt fel.

Daniel Ricciardo hade förmiddagens snabbaste tid medan Pierre Gasly körde flest varv (74).

– Det var ett bra pass, allt gick smidigt. Det är trevligt att se sitt namn högst upp på resultatlistan men tester handlar mest om att se till att allt fungerar, säger Ricciardo.

Varvtider, första testpasset:

1. Daniel Ricciardo, McLaren 1.32,203 (45 varv)
2. Pierre Gasly, Alpha Tauri +0,028 (74 varv)
3. Max Verstappen, Red Bull +0,042 (60 varv)
4. Esteban Ocon, Alpine +0,756 (55 varv)
5. Charles Leclerc, Ferrari +1,039 (59 varv)
6. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +1,117 (63 varv)
7. Sebastian Vettel, Aston Martin +1,539 (51 varv)
8. Roy Nissany, Williams +2,586 (39 varv)
9. Mick Schumacher, Haas +3,924 (15 varv)
10. Valtteri Bottas, Mercedes +4,647 (6 varv)