Hoppa till huvudinnehåll

Munskyddstvång på Åbos stadsbussar från och med måndag

Buss nummer sex i korsningen mellan Auragatan och Slottsgatan i Åbo.
Arkivbild. Från och med måndag blir det obligatoriskt att använda munskydd i Fölibussarna. Buss nummer sex i korsningen mellan Auragatan och Slottsgatan i Åbo. Bild: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle kollektivtrafik,Åbo

Från och med måndagen den 15 mars är det obligatoriskt att använda munskydd i Föli-bussarna i Åbo. Det beslutade Åboregionens kollektivtrafiknämnd på ett extrainsatt möte på fredagseftermiddagen. Beslutet fattades på grund av det försämrade epidemiläget i Egentliga Finland.

Det här innebär att skyldigheten att bära munskydd läggs till i Fölis allmänna resevillkor. Även chaufförerna ska använda munskydd då det är möjligt utan att det påverkar chaufförens hälsa eller trafiksäkerheten. Föli uppmanar även resenärer att undvika att resa under rusningstid, rusningen är som störst på vardagar kl. 7–8.30 och 13–16.30.

Munskyddstvånget gäller inte för barn under 12 år och inte heller för personer som av hälsoskäl inte kan använda munskydd.

Lauri Jorasmaa, planeringsdirektör vid Åbo stad, säger att nämnden ville införa ett munskyddstvång för att visa hur viktigt det nu är att alla använder munskydd.

- Ingen kommer att stoppa en från att kliva på bussen om man inte har munskydd, men det här är ett ställningstagande från vår sida som visar att vi verkligen önskar att alla som kan ska ta sitt ansvar för att stoppa smittspridningen, säger Jorasmaa.

På onsdagen sade Jorasmaa till Yle Åboland att man inte var på väg att införa munskyddstvång i Åbos kollektivtrafik, men nu har situationen enligt Jorasmaa förändrats.

- Vi lever just nu dag för dag och måste hela tiden omvärdera hur situationen ser ut. Nu när man även på andra håll har börjat införa munskyddstvång så kände vi alla att det var dags. Nämnden var helt enig i sitt beslut.

VR meddelade tidigare i veckan att man inför munskyddstvång på alla sina tåg, och även Helsingforsregionens trafik gör det obligatoriskt att använda munskydd från och med lördag.

Munskyddstvånget är i kraft fram till den 30 juni. Om coronaläget lättar, kan beslutet upphävas före det.

Inte ännu klart om antalet passagerare ska begränsas

I början av veckan gjorde även Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt en anmälan till Traficom om att en utredning om passagerarmängderna på bussarna borde inledas.I praktiken skulle en begränsning innebära att antalet passagerare på bussarna halveras.

Utredningen har nu gått vidare, och Åbo stad har diskuterat saken med Traficom. Det är nu upp till Traficom att bestämma om antalet passagerare i bussarna ska begränsas eller inte.

Läs också