Hoppa till huvudinnehåll

VM skulle bli en medaljfest för Linn Svahn – nu bryter hon tystnaden efter fiaskot: "De tuffaste dagarna i min karriär"

Linn Svahn deppar.
Linn Svahn. Linn Svahn deppar. Bild: STELLA Pictures/All Over Press längdskidåkning,Linn Svahn

Linn Svahn väntades glänsa rejält i sitt första senior-VM. Men efter en blek sprint tävlade inte svenskan mer, och hon vägrade att ge kommentarer åt media. ”Jag hade ju tänkt komma hem från Oberstdorf med fyra medaljer”, säger Svahn till Expressen.

En semifinalplats i sprinten. Det blev Linn Svahns enda notering på skid-VM i Obertdorf som nyligen avslutades.

Det svenska sprintässet väntades kunna roffa åt sig flera medaljer under mästerskapet, och trots axelproblem var hon självsäker inför sitt första världsmästerskap på seniornivå.

– Axeln gör mig inte orolig, slog 21-åringen fast för Yle Sporten inför mästerskapet.

Men i stället var det Svahns landsmaninnor som såg till att Sverige fick medaljer i både sprint och andra distanser. Svahn kritiserades för sina fåordiga svar strax inför mästerskapet, och efter floppdebuten talade hon inte alls.

– Det var de tuffaste dagarna i min skidkarriär. Det blev verkligen allt på samma gång. Jag hade ju tänkt komma hem från Oberstdorf med fyra medaljer. I stället kom jag med noll, säger hon nu till Expressen (bakom betalmur).

”Självklart att stå över lagsprinten”

Inför mästerskapet kändes Svahn som självskriven i lagsprint. Men efter sprinten var hon själv delaktig i beslutet att hon inte skulle åka.

– För mig var det självklart. Det var en av våra bästa guldchanser och även om jag var given inför så ska de bästa köra. Nu blev det guld och jag är väldigt stolt över vad tjejerna åstadkom, förklarar svenskan på Aftonbladets sida.

Dessutom stördes Svahn av en lättare förkylning under tiden i Tyskland, och den var orsaken till att hon också stod över det avslutande 30-kilometersloppet. När ingenting hördes från den svenska skidstjärnan började folk fråga sig hur hon riktigt mådde.

Ryktena tog för stora proportioner, slår Svahn fast.

– Det är överdramatiserat att jag har haft helvetesveckor. Idrottskvinnan i mig har haft det tufft, men som person har jag fortsatt må bra. Det är en väldig lyx att vara i sådana miljöer, umgås med fina vänner och ha bra support.

Världscupen på längdskidor avslutas denna helg i schweiziska Engadin. I morgon står masstarter i klassisk stil på programmet, femton kilometer för herrarna och tio för damerna. Tävlingarna sänds direkt i TV2 och på Arenan, med svenskt referat.